Eveniment

Urmarile opririi finantarilor pentru SAPARD

Urmarile opririi finantarilor pentru SAPARD

Laszlo Klarik, directorul general al APDRP: Nu am incercat sa fiu mai destept decat fostii conducatori. Ceea ce a solicitat Comisia a fost ca toate procedurile, de la prima la ultima, sa fie reanalizate. Trebuia sa fiu mai destept decat cei de dinaintea mea si nu sa am incredere in sistem.

22.08.2008, 20:00 24

O parte din conducerea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) nu s-a implicat suficient in activitatea agentiei, iar managementul si organizarea institutiei vor fi "ameliorate", a declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, dupa ce Comisia Europeana a stopat decontarea cheltuielilor pentru programul SAPARD.
"Cu siguranta voi face ameliorari in conducerea, in managementul APDRP, care se refera si la persoane, si la modul de organizare, pentru a evita astfel de situatii pe viitor", a spus Ciolos. El a adaugat ca intentia sa nu este "sa zboare pe unul si pe altul", ci sa amelioreze functionarea agentiei.
Ministrul a mai spus ca vina pentru situatia actuala a platilor SAPARD revine si unei parti a conducerii APDRP, care nu s-a implicat suficient in activitatea institutiei. "Este probabil o vina si a unor persoane din conducere (APDRP - n.r), printr-o insuficienta implicare, o stare de rutina care a facut sa nu mai vada anumite aspecte", a spus Ciolos.
El a adaugat ca Directia Antifrauda si Control din APDRP, cat si Directia de Audit ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea lor de catre Comisie. Intrebat despre vina proprie in aparitia problemelor, ministrul a spus ca isi reproseaza ca nu s-a concentrat mai mult asupra activitatii APDRP. "N-am urmarit suficient de atent situatia platilor SAPARD, (...) nu am urmarit suficient de atent anumite aspecte tehnice", a spus Ciolos.
Directorul general al APDRP, Laszlo Klarik, a afirmat ca vina care ii revine este ca nu a incercat sa fie mai destept decat predecesorii sai la conducerea agentiei. "Nu am incercat sa fiu mai destept decat fostii conducatori. Ceea ce a solicitat Comisia a fost ca toate procedurile, de la prima la ultima, sa fie reanalizate. Trebuia sa fiu mai destept decat cei de dinaintea mea si nu sa am incredere in sistem", a spus Klarik.
Directorul Directiei Antifrauda din APDRP a demisionat in urma cu o saptamana, potrivit lui Klarik, care a precizat insa ca plecarea nu are legatura cu situatia SAPARD.
Autoritatile au oprit temporar platile catre beneficiarii programului SAPARD, dupa ce Comisia Europeana a stopat decontarea cheltuielilor, in urma deficientelor constatate la auditul din iunie. Potrivit Ministerului Finantelor, CE a suspendat procesarea unei cereri de plata in valoare de 28,3 mil. euro transmise de Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO