Eveniment

Vârful codului portocaliu va fi de luni în Capitală

Autor: Ion Muresan

05.02.2012, 17:10 567

Vârful codului portocaliu în Capitală nu va fi duminică seară, ci de luni, a declarat prefectul Mihai Atănăsoaei, precizând că există risc de îngheţ atât pe străzi, cât şi a cablurilor electrice, iar copacii îngheţaţi s-ar putea rupe, de aceea operatorii, Enel şi ISU trebuie să fie pregătiţi.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că a dat trei dispoziţii legate de codul portocaliu, care au vizat drumarii, compania Enel şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Atănăsoaei a cerut primăriilor şi operatorilor de salubrizare să cureţe străzile de gheaţă, companiei Enel să fie pregătită să intervină în cazul în care cablurile de curent vor cădea din cauza gheţii, iar ISU să aibă drujbele pregătite dacă vor cădea copaci.

"Am cerut primăriilor de sector, în special drumarilor, să cureţe porţiunile de gheaţă de pe străzi, pentru că mai târziu va începe să bată vântul şi gheaţa se va întări, iar apoi să împrăştie substanţe antiderapante. Vârful (codului portocaliu - n.r.) nu va fi în seara aceasta în Capitală, va fi mâine. Avem cabluri îngheţate, Enel este alertată să intervină dacă aceste cabluri îngheţate vor cădea. Deocamdată Enel nu a raportat că ar fi probleme serioase. Al treilea risc este referitor la copacii îngheţaţi, care s-ar putea rupe şi ar putea cădea pe oameni sau maşini. Am cerut ISU să se pregătească cu drujbe, în cazul în care vor cădea aceşti copaci, să poată interveni pentru curăţarea carosabilului", a precizat prefectul Capitalei.

Capitala şi 19 judeţe din sudul şi sud-estul ţării intră, duminică, de la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de duminică, ora 18.00 şi până miercuri, ora 10.00, "va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m".

În noaptea de duminică spre luni va fi viscol în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni, atingând intensitatea maximă de luni, ora 14.00 până marţi, ora 18. La începutul intervalului, în Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul, au precizat meteorologii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO