Eveniment

Varujan Vosganian: Nu modificam nici impozitele, nici deficitul bugetar

Varujan Vosganian: Nu modificam nici impozitele, nici deficitul bugetar

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

11.04.2007, 19:21 12

Viziunea generala a fiscalitatii si bugetului nu va fi schimbata dupa comasarea Ministerului de Finante cu cel al Economiei, a declarat ieri noul ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, in prima sa iesire publica dupa investirea in aceasta functie.
"Vom continua principiul aplicat si pana acum privitor la stabilitatea si predictibilitatea strategiei si viziunii fiscale. Anul acesta va fi primul in care nu vom avea modificari ale Codului fiscal, adica nu va fi promovat niciun proiect de modificare a Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, nu exceptia unor masuri administrative de reducere a evaziunii fiscale si a coruptiei. Niciun impozit nu va fi modificat", a precizat Vosganian.
Anii trecuti, Guvernul lua decizia modificarii legislatiei fiscale, Finantele inaintau Parlamentului un proiect de modificare a Codului fiscal in vara, proiect care intra in vigoare la 1 ianuarie in anul urmator. Anul acesta insa, noul ministru al economiei si finantelor spune ca nu va exista un astfel de proiect de modificare, cel putin nu pentru impozite. Singura modificare de fiscalitate va fi operata, spune Vosganian, in cazul contributiilor fiscale, acolo unde premierul Tariceanu a anuntat in urma cu doua saptamani o reducere cu sase puncte procentuale, ce ar putea intra in vigoare anul viitor.
De asemenea, nici deficitul bugetar nu se va modifica, el ramanand la maximum 2,8% din PIB, conform prevederilor legii bugetului.
"Datele pe care le avem pana acum arata ca ne putem incadra in deficitul bugetar existent, fixat si asa la un nivel foarte inalt", a mai declarat Vosganian. El a spus ca datele privind executia bugetara indica respectarea prevederilor fiscal-bugetare si ca nu se impune nicio majorare de deficit bugetar.
Ministrul a explicat ca in eventualitatea in care economia va creste peste nivelul prevazut in constructia bugetara (adica peste 6,4%) vor fi posibile suplimentari de cheltuieli prin rectificari bugetare, dar fara nicio majorare de deficit bugetar. Prin legea bugetului, deficitul bugetar este fixat pentru anul acesta la maximum 2,8% din PIB (3,2 miliarde de euro), dupa ce deficitul de anul trecut a fost de 1,7% din PIB (1,6 mld. euro).
Timp de inca doua luni, cele doua ministere vor continua sa lucreze separat, dupa care Vosganian spune ca va avea loc unificarea efectiva.
"Deocamdata, nu avem anumite scenarii legate de modul in care va arata noul minister dupa reorganizare", a declarat noul ministru. Decizia de a unifica Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei si Comertului a fost dictata de politica guvernamentala de reducere a numarului de ministere existente, a precizat el.
"In plus, Ministerul Economiei si Comertului nu mai era gestionarul pietei de energie, aceasta atributie fiind preluata de catre OPCOM. De asemenea, portofoliul de companii gestionat de MEC a fost diminuat prin faptul ca o mare parte din firma a trecut in subordinea AVAS. Astfel, fuziunea a fost mult mai lesne", a mai precizat Varujan Vosganian.
In legatura cu problema datoriilor acumulate de sectorul energetic, noul ministru a declarat ca firmele care continua sa acumuleze pierderi nu vor mai fi scutite de plata datoriilor, Vosganian considerand aceasta solutie nepotrivita. El a reluat ideea potrivit careia Termoelectrica, ale carei datorii ajunsesera la finele anului trecut la aproximativ un miliard de euro, trebuie fie restructurata, fie desfiintata, ideea stergerii de datorii nefiind agreata.
El a reiterat ideea ca datoriile bugetare ale companiilor producatoare de energie pe care Guvernul a decis sa le stearga la finele anului trecut sunt acumulate in perioada 1997-2001, cand acestea vindeau electricitate sub costurile de productie, astfel ca vina pentru aceste pierderi este comuna si apartine "intregii clase politice".
Ministrul a mai precizat ca se asteapta ca anul acesta cresterea tarifelor la energie electrica si gaze naturale sa nu depaseasca rata inflatiei, adica sa aiba loc o ieftinire in termeni reali a acestora.
Pana in acest moment, ministrul a declarat ca tarifele la utilitati vor avea in anul 2007 acelasi ritm de crestere cu cel al inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO