Eveniment

Varujan Vosganian: Venirea Nokia la Cluj va atrage si alti investitori in zona

Varujan Vosganian: Venirea Nokia la Cluj va atrage si alti investitori in zona

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor

23.07.2007, 18:27 22

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la Cluj ca cele 15 milioane de lei se adauga celor 12 milioane de lei alocate deja de catre Guvern si ar putea fi urmate in toamna de o alta alocare de fonduri guvernamentale.
Vosganian, care a vizitat sambata trecuta parcul industrial de la Jucu, a declarat pentru ZF ca avantajul major pe care il aduce o investitie cum este aceea a Nokia la Cluj este faptul ca aceasta atrage dupa sine numeroase alte companii, care prin investitiile lor pot asigura dezvoltarea economica a zonei.
"Romania poate recupera decalajul tehnologic fata de Uniunea Europeana prin constituirea parcurilor industriale, din care cele mai importante sunt cel din Titu (de langa Bucuresti - n.r.) si Parcul Nokia, care aduc "tehnologii inalte". Trebuie sa ajungem in situatia ca atragerea masiva de investitii de inalte tehnologii sa ne permita chiar sa le exportam", a precizat Vosganian.
El a adaugat ca nu se poate pronunta cu privire la data de incepere efectiva a productiei la viitoarea fabrica Nokia de la Jucu, dar ca autoritatile vor face tot ce le sta in putinta ca in ceea ce le priveste sa acorde tot spijinul de care sunt capabile pentru derularea investitiilor in parcul Tetarom III de la Jucu.
Reprezentantii companiei finlandeze Nokia au demarat construirea fabricii de telefoane mobile si au anuntat ca vor realiza un centru de cercetare la Cluj-Napoca, in urma unei investitii estimate la aproximativ 60 de milioane de euro. Potrivit estimarilor oficialilor Nokia, punctul de productie de la Cluj urmeaza sa fie operational la inceputul anului 2008, si va ajunge la capacitate maxima in 2009, moment in care in fabrica vor lucra aproximativ 3.500 de angajati.
Vosganian a mai spus ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, drumurile de acces la viitoarea fabrica a finlandezilor de la Nokia ar putea fi finalizate. "Am facut o evaluare pe tot traseul din zona parcului Nokia si vom impulsiona in continuare autoritatile sa se incadreze in termenii de finalizare a lucrarilor."

Despagubirile pentru fostii depunatori de bani pentru autoturisme Dacia se vor face prin emisiune de titluri de stat, in prima jumatate a anului viitor, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Astfel, persoanele fizice care au depus la CEC, pana la 1 noiembrie 1990, sume de bani pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, vor primi in 2008 titluri de stat cu maturitate intre 1 si 2 ani.
Romania ia in calcul posibilitatea suspendarii temporare a contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice in caz de seceta prelungita si introducerea unor capacitati noi de producere a energiei electrice pe baza de gaz metan, nu pe apa sau carbune. "Nu este declansata procedura de seceta hidrologica si forta majora, iar in situatia in care se vor declansa, avem pregatite proceduri pentru suspendarea temporara a contractelor bilaterale, astfel incat sa nu exportam curent electric si sa nu existe niciun pericol pentru aprovizionarea populatiei", a spus Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO