Eveniment

Veniturile din privatizare nu vor mai finanta datoria publica

15.10.2003, 00:00 20

Veniturile din privatizare estimate pentru anul viitor conform proiectului de buget se ridica la 4.000 miliarde de lei. Acestea nu iau in calcul eventualele incasari din privatizarea Petrom, a caror valoare, spune ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, este prea greu de evaluat.
Tanasescu intentioneaza sa propuna Guvernului ca banii incasati din privatizare sa nu mai fie folositi ca pana acum pentru reducerea datoriei publice, ci pentru alte destinatii, cum ar fi inceperea consolidarii unui sistem privat de pensii, finantarea de proiecte de infrastructura sau asigurarea banilor pentru implementarea unui sistem privat de sanatate.
Datoria publica este oricum la un nivel scazut, urmand ca anul viitor sa atinga circa 28% din PIB, cea mai mare fiind ponderea datoriei publice externe, de 21% din PIB, Guvernul urmand sa aprobe aseara proiectul de buget pe 2004, astfel incat acesta sa poata fi trimis astazi la Parlament pentru dezbatere.
Printre alocarile prevazute, proiectul include un capitol de 6.000 miliarde de lei, reprezentand co-finantarea asigurata de Romania pentru proiecte in cadrul programelor ISPA, PHARE si SAPARD.
Principalele sectoare pentru care va finanta investitii anul viitor sunt transporturile, constructia de locuinte, sanatatea, invatamantul si mediul.
In privinta sectorului de sanatate, Ministerul Finantelor intentioneaza ca printr-o a doua rectificare bugetara pe anul in curs, prevazuta pentru inceputul lunii noiembrie, sa finanteze aproape in totalitate stocul de datorii acumulate in sectorul sanitar si care se ridica la circa 5.000 de miliarde de lei.
Previziunile bugetare pana in 2007 prevad usoare scaderi ale ponderilor detinute in Produsul Intern Brut de venituri de la 30,1% in 2004 la un minim de 29,2% in 2005, pentru ca in 2007 sa revina la 29,7% din PIB.
Aceasta evolutie ar urma sa aiba loc in conditiile reducerilor de taxe si impozite. Anul viitor, contributiile de securitate sociala urmeaza sa fie reduse cu 3 puncte, pana la 49,5%, pentru ca in 2005-2006 sa scada pana aproape de 45%.
La capitolul cheltuieli, cele mai importante economii sunt prevazute la capitolul dobanzi aferente datoriei publice. Acestea urmeaza sa scada de la 2,4% din PIB in 2003, la 2,2% anul viitor, pentru ca in 2007 sa ajunga la numai 2% din PIB.



Asteptand verdictul FMI
In aceasta seara, Romania ar trebui sa afle verdictul directorilor Fondului  Monetar International in privinta finalizarii acordului stand-by, incheiat cu Romania in urma cu aproape doi ani.
"Va fi o zi importanta pentru Romania si sunt optimist. Cred ca boardul FMI va concluziona pozitiv asupra ultimei evaluari a angajamentelor luate de Romania", a declarat ieri ministrul finantelor Mihai Tanasescu. Un eventual verdict favorabil al Consiliului Directorilor Fondului va insemna eliberarea ultimelor doua transe cumulate in valoare de 153 milioane de dolari din imprumutul stand-by in valoare totala de 413 milioane de dolari. Oricum, Romania nu va trece astazi prea usor prin sedinta boardului FMI fiind de asteptat ca anumiti directori sa aiba de facut observatii critice legate de ritmul mai lent decat fusese prevazut al reformelor, reflectat in repetatele amanari de termene si prelungiri ale acordului stand-by. Astfel de critici au aparut si la ultima evaluare din primavara cand Romania a fost la un pas de a fi sanctionata pentru intarzierile acumulate prin reducerea transelor de imprumut. Una dintre conditiile pentru inscrierea Romaniei pe ordinea de zi de astazi a boardului era finalizarea proiectului de buget pe 2004, cu un deficit de maximum 3% din PIB care ar urma sa fie mentinut in aceasta limita pana in 2007. Ministrul finantelor a mai spus ca pe 29 octombrie este asteptata la Bucuresti o misiune a Fondului care va incepe discutiile pentru incheierea unui nou angajament. Noul acord ar trebui sa fie principala ancora de echilibru a guvernului intr-un an electoral cum este 2004. Chiar daca va fi mai putin strict decat acordul stand-by pe cale sa se incheie, noul acord va stabili cadrul bine definit in care va putea evolua guvernul in 2004. O decizie favorabila in boardul Fondului ar putea grabi posibilele decizii de imbunatatire a ratingurilor acordate Romaniei de agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody"s. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO