Eveniment

Verdict pentru oleoduct, in ianuarie

21.12.2005, 19:41 15

Acordul pentru construirea unei conducte petroliere din Romania catre Italia ar putea fi semnat luna viitoare de catre cele cinci state participante, relateaza Financial Times.

Astfel, ministri ai Romaniei, Serbiei, Croatiei, Sloveniei si Italiei se vor intalni in ianuarie la Roma pentru a definitiva acest acord, afirma surse din piata. Oleoductul va lega Constanta de Trieste, va masura 1.500 km iar de construirea sa se va ocupa o companie desemnata prin consensul celor 5 state. Proiectul, care va include si reabilitarea portului Constanta, va costa aproximativ 2 mld. euro, conform studiului de fezabilitate. Surse apropiate proiectului au declarat ca doua mari companii petroliere si-au exprimat interesul pentru dezvoltarea acestui proiect: un grup energetic international si o companie de stat.

Proiectul este destinat sa reduca dependenta energetica a Europei fata de petrolul din Orientul Mijlociu prin cresterea exploatarilor petroliere de la Marea Caspica.

Consultantii financiari ai proiectului avertizeaza insa ca nimic nu este 100% sigur si ca proiectul oleoductului Romania-Italia este concurat de alte oferte. In plus, unul dintre cele cinci state ar putea sa renunte la semnarea acordului. Daca totusi proiectul va primi girul celor cinci tari, urmatoarea etapa ar fi stabilirea de comun acord a unor tarife rezonabile pentru transportul petrolului prin conducta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO