Eveniment

Verificari extinse la Portile de Fier

23.02.2005, 00:00 22

Verificarile lucrarilor de retehnologizare de la complexul energetic Portile de Fier I vor fi extinse de la grupurile 5 si 6 la alte trei grupuri pentru a preveni si remedia eventualele defectiuni, a spus, ieri, Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.



Conducerea ministerului a anuntat la inceputul acestei luni ca au fost constatate defectiuni la unul dintre grupurile hidrocentralei Portile de Fier modernizate de Va Tech. Grupul elvetian a raspuns ca va remedia in cel mai scurt timp posibil defectiunile constatate.



"Am solicitat reprezentantilor firmei elvetiene sa ne puna la dispozitie un grafic in care isi propun remedierea defectiunilor la toate grupurile modernizate, nu numai la grupurile 5 si 6, care sunt oprite. Defectiunile au aparut peste un anumit numar de ore de functionare a hidroagregatelor si ne asteptam ca probleme similare sa apara si la grupurile care in prezent sunt in functionare", a spus Seres.



Potrivit acestuia, oficialii companiei elvetiene au aratat ca nu au mai intampinat astfel de probleme.



"Noi respectam acest lucru, dar trebuie sa coste pe cineva si, in nici un caz, partea romana", a mai spus ministrul economiei.



Contractele de modernizare a centralelor de la Portile de Fier I si II sunt derulate de catre concernul elvetian VA Tech.



Contractul pentru Portile de Fier I a fost semnat in toamna lui 1997 de catre fostul Conel (Compania Nationala de Electricitate - n.r.) si firma Sulzer Hydro. Sulzer s-a angajat sa finanteze integral lucrarile, in valoare de circa 227 de milioane de franci elvetieni, iar plata sa fie facuta prin exporturi de energie electrica.



Ulterior, Sulzer Hydro a fuzionat cu Va Tech Elin, devenind Va Tech Hydro. Conel s-a dezintegrat in 2000, din care au rezultat mai multe companii, inclusiv Hidroelectrica.



Va Tech a castigat si contractul de reabilitare pentru Portile de Fier II, unde lucrarile au inceput in 2002 si vor fi finalizate in 2012. Printre subcontractori se numara UCM Resita si Energomontaj.



Complexul hidroenergetic Portile de Fier este cea mai importanta unitate a companiei Hidroelectrica, care are o pondere de circa 30% in productia de energie.



Va Tech este contractor general si pentru modernizarea si extinderea unor capacitati de productie ale Electrocentrale Bucuresti, valoarea proiectului fiind de circa 144 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO