Eveniment

Veste proastă de la statistică: Creşterea economică scade neaşteptat, coborând sub 5% pe an. Totuşi, rămâne cea mai înaltă creştere din UE, triplă faţă de media europeană

Veste proastă  de la statistică: Creşterea economică...
15.11.2016, 10:52 5652
Economia României a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritmul de creştere coborând astfel în mod surprinzător sub 5%.
 
Astfel, dacă la finalul primului semestru economia avea o creştere de 5,2% faţă de prima jumătate a anului 2015 după un salt spectaculos al PIB-ului de 6% în trimestrul al doilea, încetinirea din al treilea trimestru al anului trimite evoluţia economiei sub 5% şi la nouă luni. 
 
Datele anunţate astăzi de statisctică arată că PIB-ul a crescut în primele nouă luni cu 4,9% în serie brută şi cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2016, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 257 din 7 octombrie 2016.
 
În trimestrul al treilea economia a înregistrat o creştere de doar 0,6% faţă de trimestrul al doilea. 
 
Totuşi, creşterea economică de pe T3 faţă de acelaşi trimestru din anul anterior rămâne cea mai înaltă din Uniunea Europeană, care a avut o creştere medie T3 la T3 anul trecut de 1,8%. Alte creşteri bune, dar în urma României, a avut Bulgaria cu 3,5%, Spania cu 3,2%, Slovacia cu 3,2% şi Olanda cu 2,4%. Cei mai mari parteneri comerciali ai României, Germania, Italia respectiv Franţa au crescut cu 1,7%, 0,9%, respectiv 1,1% în T3 faţă de T3 anul trecut.
 

Vedeţi comunicatul integral aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO