Eveniment

Vezi LIVE lansarea primului satelit Românesc

Vezi LIVE lansarea primului satelti Românesc

Foto: Shutterstock

Autor: Gândul

13.02.2012, 12:12 540

Astăzi, între orele 12:00 şi 14:30, va fi lansat pe orbită primul satelit românesc, Goliat, în cadrul zborului de inaugurare a rachetei Vega, dezvoltată de Agenţia Spaţială Europeană, eveniment care va fi transmis live pe www.esa.int.

Racheta, care va lansa pe orbită nouă sateliţi, printre care şi Goliat, trebuia să fie inaugurată pe 9 februarie, însă acţiunea a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din Guyana Franceză, baza de unde va fi lansată.


Live stream by Ustream

Este vorba despre un nanosatelit în formă de cub, cu latura de 10 centimetri şi o greutate de aproape un kilogram, dezvoltat în perioada 2005-2007 de Agenţia Spaţială Română (ROSA), în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, sub coordonarea preşedintelui Marius-Ioan Piso, informează Gândul.

Satelitul Golitat, cu trei sisteme integrate, îşi propune captarea de imagini performante, la o rezoluţie de 3 megapixeli (sistemul CICLOP), de măsurare a dozelor de radiaţii pentru o mai bună cunoaştere a condiţiilor de pe orbită (Dose-N), şi detectarea de micrometeoroizi (SAMIS).

Potrivit directorului proiectului, Marius-Ioan Piso, satelitul a fost dezvoltat pentru a participa la industria spaţială mondială, dar şi pentru a crea un precedent în România, astfel atrăgând tinerii în acest domeniu şi întărind capacitatea tehnologică naţională. De asemenea, acest prim pas reprezintă şi o componentă importantă în dezvoltarea infrastructurii de la platforma Măgurele, Ilfov, şi Marisel, Cluj.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul lunii ianuarie, Marius-Ioan Piso a declarat că proiectul a valorat la început aproximativ 1.5 milioane de lei, finanţat de Ministerul Educaţiei, însă lansarea satelitului este gratuită, fiind câştigată de ROSA în cadrul unei competiţii a Agenţiei Spaţiale Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO