Eveniment

Vineri, 13 mai, ora 10.00. INS anunţă dacă am ieşit sau nu din recesiune

Autor: Cristian Hostiuc

03.04.2011, 23:43 25

Institutul Naţional de Statistică(INS) va anunţa public vineridimineaţa, pe 13 mai, ce ce a făcut economia (Produsul Intern Brut- PIB) în trimestrul I, iar în cazul în care rezultatul va fipozitiv comparativ cu trimestrul 4 2010, România poate declaraoficial că a ieşit din recesiune.

Conform procedurii, datele se transmit în dimineaţa zilei, cuembargou orar, devenind publice începând cu ora 10.00. Întrucâtprocedura de estimare a PIB (semnal) pe trimestrul I nu permitefinalizarea calculelor înainte de 13 mai, orice fel de informaţiide această natură precedând această dată nu au caracter oficial, nusunt şi nu pot fi atribuite INS, a precizat Statistica.

Deşi analizele sunt mai complicate, acceptarea oficială este căla două trimestre consecutive de creştere, economia iese dinrecesiune. În trimestrul IV din 2010 faţă de trimestrul III,creşterea a fost de 0,1%. Dacă această creştere de 0,1% nu va firevizuită în sens negativ atunci când vin datele finale şi dacă întrimestrul I 2011 economia va fi pe plus, atunci se pune punct uneiperioade de aproape doi ani în care România a scăzut continuupierzând peste 13 miliarde de euro din PIB şi a adus în insolvenţăpeste 20.000 de firme cu afaceri de 11 miliarde de euro.

Rezultatul PIB-ului de 13 mai este mai aşteptat ca niciodată deguvernanţi, bancheri, analişti, manageri, FMI - care îşi punsperanţa că economia va reintra pe creştere şi că vor putea săvândă această ştire pozitivă unei populaţii extrem de nervoase,debusolate şi plină de datorii faţă de tot ce s-a întâmplat înultimii doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO