Eveniment

Vinurile romanesti, foarte slab reprezentate la Londra

14.05.2004, 00:00 23

Doar cinci companii care valorifica vinuri romanesti vor fi prezente la Targul de vinuri si bauturi spirtoase de la Londra, unul dintre cele mai importante din Europa, mult mai putine si decat cele din Ungaria (31) si din Bulgaria (17).
Producatorul Halewood International, care detine Cramele Prahova, Reh Kendermann care detine Carl Reh Winery, V-Drinks producatorul unor bauturi avand ca imagine contele Dracula si Adel UK Ltd si Winery Exchange, sunt singurele firme care vor reprezenta vinul romanesc pe cea mai sofisticata piata europeana.
"Cred ca unul dintre motivele pentru care prezenta romaneasca este atat de redusa este faptul ca Ministerul Economiei si Comertului nu s-a mai implicat in finantarea standului la aceasta expozitie asa cum a facut-o la Dusseldorf", spune Dan Munteanu, director Halewood International. El spune ca patrunderea pe piata din Marea Britanie este foarte dificila avand in vedere competitia acerba. "Aceasta piata este cea care da tonul in tenditele de consum din Europa si aici competitia este mai acerba decat oriunde altundeva in Europa. Peste 70% din vanzarile de pe aceasta piata se fac prin intermediul supermarketurilor", afirma Munteanu. Halewood International este cel mai mare exportator de vinuri romanesti imbuteliate catre piata britanica cu vanzari anul trecut de 1,8 milioane de sticle cu o valoare de 2 milioane de euro.
Prezenta firmelor romanesti la targul de la Londra este mult mai redusa fata de cea de la Dusseldorf din februarie 2004 unde au fost prezenti15 producatori autohtoni.
Exporturile romanesti de vin s-au situat anul trecut la circa 22 de milioane de euro la o cantitate de 420.000 de hectolitri. Din pacate, peste 90% din export este realizat in vrac, in special catre piata germana care a detronat anul trecut suprematia Republicii Moldova in topul importurilor romanesti.
O prezenta numeroasa la targul londonez o au producatorii de traditie - Franta, Italia, Spania - dar si tarile din noul val - Australia, Africa de Sud, Chile si Uruguay - si chiar Ungaria si Bulgaria. "Ungurii si bulgarii exportau 85% respectiv 50% din productia lor de vinuri chiar daca productiile celor doua tari cumulate nu o ajung pe cea a Romaniei", sustine Munteanu.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO