Eveniment

Vladescu da cu o mana si ia cu doua: penalitati de 15% dupa 90 de zile. Ministrul de finante a schimbat sistemul de penalizari

21.04.2010, 23:05 302

Un nou sistem de majorari si penalitati de intarziere la plataobligatiilor fiscale a fost adoptat ieri prin aprobarea proiectuluide modificare a Codului de procedura fiscala de catre Guvern.

"Prima veste buna este ca se reduce nivelul de majorare de la0,1% la 0,05% pe zi", a declarat ieri ministrul finantelorSebastian Vladescu dupa sedinta de guvern.

Dar pe langa aceasta dobanda pe zi de intarziere, contribuabiliicare au intarziat cu plata datoriei la stat intre 30 si 90 de zilevor mai plati 5% din valoarea datoriei, iar cei care au intarziatmai mult de 90 de zile cu plata restantelor la bugetul statuluiplatesc 15% din datorie. Astfel, pentru contribuabilii careintarzie pana in 30 de zile cu plata datoriilor la stat, noulsistem este mai avantajos, dar pentru cei care intarzie mai mult,povara va fi mai mare.

"Deci, ar fi ideea unei dobanzi care sa fie corelata - ceva maimare decat dobanda pietei - dar sa fie corelata cu dobanzile dinsectorul bancar", a spus Vladescu.

Daca un contribuabil are o datorie fiscala de 1.000 de lei, incazul in care nu o plateste in 90 de zile de la scadenta va avea desuportat ulterior dobanzi si penalizari in valoare de 195 de lei,potrivit calculelor ZF.

Pentru impozitele la bugetele locale, se introduce un sistemsimplificat, cu o penalitate de 2% in fiecare luna de intarziere, amai spus Vladescu.

Prin adoptarea proiectului de modificare a Codului de procedurafiscala s-a mai introdus de asemenea majorarea, de la 1 la 5 mil.lei, a plafonului creantelor fiscale contestate pana la careagentii economici se pot adresa la nivel local si nu la comisiacentrala. O alta modificare aprobata a fost eliminareaposibilitatii de cesionare a creantelor fiscale de catre ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO