Eveniment

Vlădescu: Sunt profund dezamăgit. Este mult mai grav decât dacă s-ar fi tăiat pensiile

Sâmbătă, după ce Guvernul a aprobat majorarea TVA, premierul şi ministrul de finanţe au explicat într-o conferinţă de presă că nu şi-au dorit această măsură, ci le-a fost impusă de decizia Curţii Constituţionale: Va trebui să discutăm care este noua ţintă de inflaţie, care este noua ţintă de creştere economică şi care va fi PIB-ul

Sâmbătă, după ce Guvernul a aprobat majorarea TVA, premierul şi ministrul de finanţe au explicat într-o conferinţă de presă că nu şi-au dorit această măsură, ci le-a fost impusă de decizia Curţii Constituţionale: Va trebui să discutăm care este noua ţintă de inflaţie, care este noua ţintă de creştere economică şi care va fi PIB-ul

27.06.2010, 23:04 31

Sâmbătă, imediat după prânz, premierul Emil Boc şi ministrul săude finanţe Sebastian Vlădescu aveau să admită, într-o conferinţă depresă, "inadmisibilul" până la acea oră: nu există soluţie în afaramajorării taxelor, după decizia Curţii Constituţionale de a nuaccepta reducerea pensiilor.

"The second best solution", cum avea să numească SebastianVlădescu constrângerea majorării TVA la 24%, a lăsat urme vizibilepe faţa ministrului finanţelor: "Îmi dau seama că ceea cepropusesem era foarte bun (scăderea pensiilor şi a salariilor -n.n.). Nu-mi place că trebuie să iau «the second best solution». Amluat decizia de nevoie, nu de voie. Acordul cu FMI este esenţialpentru România".

Cu voce joasă şi faţa obosită, Vlădescu avea să-şi mărturiseascăsâmbătă după-amiază în faţa microfoanelor de la Palatul Victoria,având alături de el un premier la fel de posomorât, "profundadezamăgire", pentru că a fost forţat să ia o astfel de măsură:"Dincolo de calmul pe care l-a menţionat domnul prim-ministruvis-à-vis de felul în care trebuie să lucrăm în acest moment, eu nupot să îmi ascund profunda dezamăgire pentru faptul că azi majorămTVA. Aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, această măsură esteuna pe care în niciun caz nu o considerăm cea mai bună pentruRomânia în momentul de faţă. Am avut un program în care făceamchirurgie, operam acolo unde era problema, unde au fost excesele,operam acolo unde bugetul României o luase razna şi acest lucru nune-a fost permis".

Este greu de spus cât de surprins a fost ministrul finanţelorsau Guvernul, în ansamblu, de decizia Curţii Constituţionale. Unsemn de întrebare este ridicat de faptul că ordonanţa de urgenţăcare modifica Codul fiscal şi în corpul căreia va fi înglobată acummăsura majorării TVA fusese trimisă la Monitorul Oficial, darnepublicată de zile întregi. Aştepta ordonanţa decizia Curţii? Greude spus. Un lucru se poate spune însă despre ministrul de finanţe.Sunt luni întregi în care el s-a luptat să convingă populaţia căsoluţia, singura rezonabilă pentru România în actualul context,este reducerea cheltuielilor şi nu majorarea impozitelor. Că omajorare a fiscalităţii va lovi mediul de afaceri şi acest lucru vafi resimţit de toţi pentru că mediul de afaceri este cel care, înfond, alimentează şi salariile bugetarilor şi bugetul depensii.

În faţa a ceea ce pentru el este evidenţă de luni de zile,Vlădescu a izbucnit: "Cei care îi plâng pe pensionari suntinconştienţi". Inconştienţi pentru că majorarea TVA se va duce îninflaţie şi va lovi în toată lumea, inclusiv în pensionari. Maimult, va amâna atât de aşteptatul reviriment economic: "Va trebuisă discutăm care este noua ţintă de inflaţie, care este noua ţintăde creştere economică şi care va fi PIB-ul. Toate lucrurile astease schimbă şi se schimbă mult mai grav, dramatic, decât s-ar fischimbat dacă reduceam salariile şi pensiile."

Venit la Palatul Victoria de pe poziţia de independent faţă departide, Sebastian Vlădescu admite că nu ştie încotro se îndreaptălumea. Pentru el, lumea a intrat într-un vârtej în care aproapenimeni nu poate spune ce va fi mâine: "Din punctul meu de vedere,prefer să lucrez în momentul de faţă cu cifrele cele mai puţinoptimiste, care creează mai puţină speranţă, dar te ţin cupicioarele pe pământ".

Decizia de vineri a Curţii Constituţionale l-a adus de tot peministrul de finanţe cu picioarele pe pământ şi, de când a venit(sau revenit) la Palatul Victoria a trebuit să se recunoascăînvins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO