Eveniment

Voestalpine se hotaraste anul viitor

16.10.2008, 20:24 12

Producatorul austriac de otel Voestalpine a amanat pentru anul viitor luarea unei decizii referitoare la investia de cinci miliarde de euro intr-un combinat siderurgic in zona Marii Negre, din cauza crizei de pe pietele financiare si a incertitudinii ce caracterizeaza dezvoltarea economica globala.

"Din cauza conditiilor critice de pe pietele financiare si a nesigurantei privind dezvoltarea pe viitor a economiei globale, luarea unei decizii privind dezvoltarea acestui proiect, programata initial pentru decembrie 2008, este amanata pentru anul 2009. Luarea deciziei in viitorul apropiat pare, de asemenea, nejustificata, avand in vedere hotararile Parlamentului European in privinta protectiei mediului, norme de importanta majora pentru industria europeana", au anuntat oficialii companiei.
Voestalpine a precizat ca etapele preliminare pentru luarea unei decizii vor continua fara modificari. Producatorul austriac urmeaza sa aleaga ca destinatie pentru viitorul combinat intre Romania, Bulgaria, Turcia si Ucraina.
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca decizia de amanare a Voestalpine reprezinta rezultatul in Romania al crizei economice globale, care poate influenta in continuare o serie de proiecte mari de investitii.
"Vreau sa va informez ca efectele crizei incep sa se simta inclusiv in Romania, decizia privind investitia Voestalpine se amana pentru 2009. Acesta este primul element care va aparea in mod pregnant in legatura cu o serie de proiecte investitionale mari. Este firesc ca, in momentul de fata, tot ce inseamna chestiuni economice, si la noi in tara, sa fie abordate cu o prudenta corespunzatoare", a spus Tariceanu.
La inceputul acestei luni, reprezentantii Guvernului si cei ai Voestalpine au semnat un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre.
Ministrul pentru comert Ovidiu Silaghi care a condus discutiile cu Voestalpine pentru realizarea combinatului siderurgic, a afirmat ca Romania poate acorda companiei ajutor de stat doar in anumite domenii, in timp ce Turcia si Ucraina nu au restrictii impuse de UE.
Directorul general al Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat dupa semnarea acordului cu Guvernul roman ca terenul si legislatia de mediu reprezinta principalele conditii care trebuie indeplinite pentru o decizie favorabila in ceea ce priveste investitia, aratand ca grupul austriac are nevoie de o suprafata de sase kilometri patrati de "teren securizat" si de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de Uniunea Europeana.
Voestalpine este deja prezenta in Romania, prin subsidiara sa britanica Elmsteel, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare.
Producatorul de otel a raportat venituri de 10,5 miliarde de euro in anul fiscal 2007/2008, cu 51% peste nivelul de aproape sapte miliarde de euro din intervalul anterior, si un profit net mai mare cu 31%, la un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO