Eveniment

WikiLeaks: Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA, avertiza ambasada SUA

Autor: Mediafax

20.12.2010, 20:13 11

Diplomaţi americani afirmau, în noiembrie 2007, că oferta încazul cântăreţului Teo Peter, decedat în accidentul rutier în carea fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afectacooperarea dintre SUA şi România în domenii precum Irakul sauachiziţionarea avioanelor F-16.

Mesajul diplomatic confidenţial, obţinut de WikiLeaks şipublicat de ediţia online a ziarului britanic The Guardian, a fosttrimis, pe 16 noiembrie 2007, de ambasada SUA din Bucureşti spresediul Departamentului de Stat american.

"Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicăristrăine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostuluistar rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutierimplicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marinide la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative,negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajuldiplomatic american.

"În eventualitatea în care familia lui Teo Peter va face publicăinformaţia că Guvernul SUA a reacţionat la solicitarea decompensaţii în valoare de milioane de dolari printr-o ofertă dedoar 80.000 de dolari, liderii români şi formatorii de opinie vorreacţiona tare şi în mod emoţionant, aducând în discuţie uneledintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral.Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni derang înalt în mod sigur vor fi de partea familiei, chiar dacă, înculise, unii oficiali proamericani vor încerca să calmezeanticipata furie publică. Polemicile publice în legătură cu ceea ceromânii vor considera a fi o ofertă jignitor de mică pentru rudelelui Teo Peter vor conduce în special la apeluri publice, cu opotenţială susţinere populară mult mai mare, pentru retragerearapidă a trupelor româneşti din Irak. La fel, susţinerea înParlamentul României şi printre reprezentanţii publici pentru nouaprezenţă americană la bazele militare româno-americane dinapropierea Mării Negre va scădea, cel puţin temporar", avertizamesajul semnat de ambasadorul american de la acea vreme, NicholasF. Taubman. Citiţi mai mult despre dezvăluirile WikiLeaks privind cazul Teo Peter pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO