Eveniment

ZF Live. Adina Sădeanu, co-scenarist al serialului Spy/Master: După miniserualul cu spionul Pacepa mi-ar plăcea să fac un film despre falimentul FNI, pe care l-am trăit pe viu atunci când eram jurnalist economic

ZF Live. Adina Sădeanu, co-scenarist al serialului...

Autor: Alexandra Matei

29.05.2023, 15:01 89

Adina Sădeanu a scris scenariul pentru Spy/Master împreună cu Kirsten Peters, miniseria de şase episoade fiind regizată de Christopher Smith. @ De la idee şi concept, până la lansare, au trecut trei ani. Astăzi, serialul care porneşte de la povestea lui Ion Mihai Pacepa, cel mai mare spion din blocul comunist şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, poate fi vizionat în toate teritoriile HBO din lume.

Adina Sădeanu, fost jurnalist economic, a ieşit din presă după aproximativ un deceniu de activitate şi şi-a găsit locul în scenaristică. Astăzi, ea este coscenarist al serialului Spy/Master, o miniserie a cărei poveste porneşte de la fuga lui Ion Mihai Pacepa, cel mai mare spion din blocul comunist şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu.

„Eram fascinată de poveştile cu spioni. Aveam ideea asta în minte, dar eram conştientă că presupune costuri foarte mari. Am făcut şi cursuri de producător. Am participat la un concurs organizat de Cinemascop, fundaţie deţinută de regizorul Cristian Mungiu, împreună cu HBO România. Aveau două secţiuni – una de film şi una de seriale TV. Eu am avut ideea de a face un film despre ultimele zile din fuga lui Pacepa. Pe mine m-a fascinat drama umană a acestuia – faptul că a plecat şi şi-a lăsat în urmă copilul. Noi nu am vrut să facem un erou – doar ne-am inspirat din viaţa lui şi, în rest, am creat un personaj diferit”, a spus ea la ZF Live.

Adina Sădeanu are studii în jurnalism, dar şi pregătire în scenarisitcă şi producţie. Ea a intrat în presă în 1995, a plecat în SUA nouă ani mai târziu şi a lucrat ca jurnalist atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost o perioadă extraordinară, spune aceasta, iar anii de presă au format-o pentru ceea ce este astăzi.

Coscenarista serialului Spy/Master consideră că jurnalismul a învăţat-o, în primul rând, să fie foarte atentă la detalii.

„Am plecat din presă atunci când nu mi-am mai găsit locul. Am învăţat să pun întrebări şi să am acest tip de dialog, one to one, de la om la om, prin care să-i câştigi încrederea celuilalt pentru a putea obţine acele informaţii de care ai nevoie. Asta mă ajută şi în cariera de scenarist”, a mai spus aceasta.

Adina Sădeanu a scris scenariul pentru Spy/Master împreună cu Kirsten Peters, miniseria de şase episoade fiind regizată de Christopher Smith. De la idee şi concept, până la lansare, mai adaugă aceasta, au trecut trei ani. Astăzi, serialul poate fi vizionat în toate teritoriile HBO din lume.

După Spy/Master, care tratează într-o ficţiune o săptămână din viaţa lui Pacepa, Adina Sădeannu spune că i-ar plăcea să facă un film despre prăbuşriea FNI, un eveniment pe care l-a trăit pe viu atunci când a fost în presă, în calitate de ziarist pe domeniul economic. FNI a fost cea mai mare prăbuşire a unui fond de investiţii din România, care a lăsat în urmă o pagubă de peste 300 de milioane de dolari pentru 300.000 de români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO