• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

ZF şi CEC Bank organizează marţi, 12 aprilie la Iaşi evenimentul ZF Investiţi în România, unde cei mai mari investitori se vor întâlni cu antreprenori români şi oficialităţi locale

ZF şi CEC Bank organizează marţi, 12 aprilie la Iaşi evenimentul ZF Investiţi în România, unde cei mai mari investitori se vor întâlni cu antreprenori români şi oficialităţi locale

Autor: Bogdan Alecu

08.04.2022, 17:13 235

Ziarul Financiar organizează marţi, 12 aprilie la Hotel International din Iaşi, sala Magnum începând cu ora 16.00. evenimentul ZF Investiţi în România , unde celi mai mari investitori se vor întâlni cu antreprenori români şi oficialităţi locale

În cadrul evenimentului tema principală va fi evoluţia economiei locale în 2022, un an plin de provocări noi, precum inflaţia în creştere, preţuri mai mari pentru energie şi războiul din Ucraina

Printre temele de discuţie sunt finanţările bancare, noile condiţii de piaţă, modelul de creştere şi dezvoltare economică adoptat de România şi readucerea pe piaţă a unor sectoare economice.

La eveniment vor participa cei mai mari investitori  - străini şi români – cele mai importante companii, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români şi fonduri de investiţii.

Un singur investitor este pentru multe judeţe din România o adevărată locomotivă, iar atragerea unei investiţii de câteva zeci de milioane de euro poate schimba radical modelul de dezvoltare al unei regiuni.

Investiţia de 300 de milioane de euro a Daimler de la Sebeş i-a adus pe tinerii care au terminat şcoala profesională din Alba într-o fabrică ce produce cutii de viteze de ultimă generaţie pentru cele mai noi modele Mercedes-Benz.

La Cluj, fabrica De’Longhi din parcul industrial Tetarom, a devenit în numai trei ani cel mai mare exportator din judeţ, iar ca business producătorul de electrocasnice a intrat încă din 2016 în top trei cele mai mari companii din Cluj. La Braşov, Fabrica de Lapte Braşov, a grupului grec Olympus, o investiţie de 70 de milioane de euro, a devenit cel mai mare exportator din industria alimentară şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de produse lactate.

Toate aceste proiecte au schimbat sau vor schimba peisajul de investiţii din zonele în care sunt realizate. Dar cum facem să multiplicăm aceste proiecte de investiţii?

Cum pot fi reduse decalajele dintre regiuni în condiţiile în care PIB-ul per capita al regiunii nord-est, formată din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, este de numai 5.000 de euro faţă de 8.500 de euro în regiunea de vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara)?

Regiunea de dezvoltare Bucureşti -Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, are un PIB per capita de aproape 20.000 de euro, dublu faţă de media la nivel naţional, şi cu venit mediu brut dublu şi el faţă de media naţională. Până în 2016, soldul investiţiilor străine directe (ISD) din regiunea Bucureşti-Ilfov era de 42 de miliarde de euro, o pondere de 60% în total ISD, repartizate pe opt regiuni geografice, arată un raport al BNR.

Zona de vest a ţării a atras cele mai mari investiţii din sectorul componentelor auto, companii care domină acum industria prelucrătoare din România. O treime dintre cele mai mari 300 de companii din industria prelucrătoare vine din sectorul auto, iar multe dintre ele sunt localizate în Arad sau Timiş.  Conectarea la Europa de Vest prin autostrăzi a contribuit major la decizia unor companii precum Takata, Hella, Continental, Delphi sau Coficab de a investi în judeţele din vestul ţării.

Sudul şi zona de est sunt ocolite în continuare de proiecte mari de investiţii, iar în acest caz infrastructura deficitară rămâne cel ma mare obstacol.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026