Finanţe personale

Cum faci bani din marele premiu la Loto: cumperi 100 kg de aur sau investeşti pentru o rentă lunară de zeci de mii de euro

Cum faci bani din marele premiu la Loto: cumperi 100 kg de aur sau investeşti pentru o rentă lunară de zeci de mii de euro

Autor: Roxana Pricop

21.08.2012, 00:07 3641

Un român şi-a văzut visul cu ochii câştigând du­minică marele premiu la Loto de 4,5 milioane de euro, însă administratorii de investiţii şi brokerii aver­ti­zează că administrarea unei sume mari de bani poate deveni un coşmar dacă nu sunt luate în calcul o serie de riscuri şi dacă nu sunt respectate reguli de investiţii.

Cu premiul de 4,5 milioane de euro, românul se poate gândi că îl aşteaptă o bătrâneţe fără griji pe el şi pe familia sa. Cu toate acestea, istoria câştigurilor la Loto arată că nu puţini sunt cei care au câştigat marele premiu şi care au ajuns faliţi după doar câţiva ani în principal din cauza deciziilor neinspirate pe care le-au luat. Potrivit informaţiilor din presă, românul care a câştigat 10,5 milioane de euro la Loto la tragerea "6 din 49" din decembrie 2007 ar fi ajuns în 2010, după doar trei ani, să aibă datorii de plătit de sute de mii de euro, după ce a făcut investiţii într-o discotecă, în maşini de lux, în fotbal şi în imobiliare.

"Cel mai mare risc pentru o persoană care a câştigat neaşteptat o sumă mare de bani şi care nu are experienţă este să creadă că poate cheltui aceşti bani ca şi cum ar avea un sac fără fund. Un alt pericol este să se bazeze pe sfaturile familiei sau ale prietenilor pentru investiţii. Câştigătorul ar trebui să apeleze la un specialist sau chiar la mai mulţi specialişti care şi-au dovedit experienţa şi reputaţia printr-un istoric bun", a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest.

Cu cei 4,5 milioane de euro, românul din Târgu-Jiu ar putea să cumpere o companie de pe bursă, de talia societăţii de construcţii Transilvania Construcţii (COTR) sau a producătorului de bere Bermaş Suceava, societăţi cu valoare de piaţă de 4,2 milioane de euro, respectiv 3,8 milioane de euro. Sau ar putea achiziţiona 100 de kilograme de aur, sau ar putea depune întreaga sumă la bancă şi să trăiască din dobânzi. Pentru depozite în lei, câştigătorul ar putea lua o dobândă de până la 7% pe an, fapt ce i-ar permite să încaseze o sumă lunară de circa 110.000 lei. Pentru depozite în euro, câştigătorul ar putea încasa o dobândă de până la 3,5% pe an, fapt ce i-ar permite să încaseze o sumă lunară de peste 13.000 euro.

"Chiar dacă depune toţi banii în depozite, este bine să aleagă mai multe bănci", a adăugat Rusu de la Certinvest. Dacă câştigătorul ar vrea însă să câştige mai mult decât dobânda bancară, ar trebui să investească în instrumente cu un risc mai ridicat.

"Pentru un randament lunar de 10% pe an, care să permită încasarea unei rente lunare de circa 35.000 euro şi să îşi conserve capitalul iniţial, există soluţia unui portofoliu construit dintr-un mix de depozite şi titluri de stat, acţiuni, dar şi investiţii mai puţin tradiţionale precum arta şi aurul, care au proprietatea de a conserva averea", a explicat Rusu. Managerul ar aloca 60% din sumă depozitelor bancare şi titlurilor de stat care au un venit fix şi sigur, 20% din sumă în acţiuni, riscante însă cu potenţial de a aduce profit mare, şi restul de 20% în aur şi artă.

Rareş Nilaş, directorul general al casei de brokeraj BT Securities, propune însă alternativa investiţiei pe un an şi nu a rentei lunare, pentru acelaşi randament ţintă de 10% pe an.

"Eu propun o alocare de 40% în depozite bancare şi titluri de stat, 20% în fonduri mutuale cât mai diversificate şi 40% în acţiuni. Pentru investiţiile în acţiuni, eu recomand şi clienţilor mei ca de la început să îşi fixeze o ţintă de profit la care să îşi marcheze câştigul, dar şi o ţintă de pierdere sub care să nu treacă. Aceste ţinte pot fi executate prin intermediul ordinelor automate de «take profit» şi «stop loss»".

O altă opţiune pentru un câştigător de mare premiu la Loto este antreprenoriatul, mai exact pornirea unei afaceri de la zero sau finanţarea afacerii dacă persoana în cauză este deja antreprenor.

"Pornirea unei afaceri de la zero este riscantă, astfel că nu trebuie să investească întreaga sumă ci poate porni cu 10% sau 15% din banii câştigaţi", a adăugat Rusu.

Aât managerul de fonduri cât şi brokerul spun că nu este recomandat ca un investitor să se aventureze în investiţii pe care nu le cunoaşte sau extrem de riscante cum sunt de exemplu investiţii pe piaţa valutară Forex.

"Eu nu m-aş hazarda nici în investiţii în imobiliare. Perspectivele privind creşterea preţului la activele imobiliare sunt destul de neclare iar veniturile obţinute din închiriere nu sunt atât de mari încât să justifice mobilizarea capitalului", a conchis Nilaş.

Sfaturile experţilor

  • Anduranţa la risc: atunci când începi o investiţie nu te întreba cât de mulţi bani poţi să câştigi, ci cât de mult îţi poţi permite să pierzi şi cât de mult eşti dispus să rişti. Investiţiile cu profit ridicat presupun asumarea unui grad de risc ridicat, şi indirect asumarea unor pierderi mari

  • Expertiza: consultarea unui specialist în investiţii sau a mai multor specialişti este o soluţie mai bună decât consultarea familiei şi prietenilor pentru recomandarea unor investiţii

  • Diversificarea: nu investi toţi banii în acelaşi loc, cu cât investiţiile sunt mai diversificate cu atât scad şansele de a pierde toţi banii dintr-un singur foc. Depozitele bancare sunt garantate, obligaţiunile au un venit fix, acţiunile sunt riscante şi pot aduce profituri mari, aurul conservă averea

  • Înţelegerea: nu investi în lucruri sau în instrumente financiare pe care nu le înţelegi. Dacă un investitor nu înţelege cu ce se ocupă o companie, dar îi cumpără acţiunile pe bursă, cel mai probabil nu va înţelege nici de ce cotaţia acţiunilor creşte sau scade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO