Fondul Proprietatea

Cea mai bună perioadă pentru Fondul Proprietatea de la listare. Achiziţiile fondurilor străine au împins acţiunile FP peste pragul de 0,5 lei

Cea mai bună perioadă pentru Fondul Proprietatea de la listare. Achiziţiile fondurilor străine au împins acţiunile FP peste pragul de 0,5 lei

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Daniela Pricop

01.02.2012, 00:08 1595

Titlurile Fondului Proprietatea (FP), cea mai tranzacţionată companie de pe bursa de la Bucureşti, au înregistrat ieri a 13-a şedinţă consecutivă de creşteri consecutive, în condiţiile în care interesul investitorilor străini pentru aceste acţiuni este tot mai mare.

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri pe FP s-a ridicat la 22 mil. lei (5,1 mil. euro), transferurile crescând după ce preţul a depăşit pragul de 0,5 lei, unde a întâmpinat în prima parte a şedinţei o rezistenţă mai puternică.

Nivelul de 0,5 lei era un prag psihologic pentru Fondul Proprietatea, care nu a mai atins această cotaţie de la începutul lui august 2011, înainte de declanşarea turbulenţelor de pe pieţele internaţionale (prin reducerea ratingului SUA şi amplificarea crizei datoriilor suverane din zona euro).

Deşi criza din Grecia nu a ajuns încă la un deznodământ, investitorii au devenit mai optimişti în ultima lună, susţinând creşterile de pe pieţe. Brokerii spun că şi Fondul Proprietatea beneficiază de interesul mai ridicat la fondurilor de investiţii străine.

"Interesul mai mare la cumpărare din partea investitorilor străini, în special din partea celor americani, a sprijinit aprecierea acţiunilor FP. Întreaga piaţă locală de acţiuni are parte de un interes crescut din partea instituţionalilor străini, nu doar acţiunile FP, beneficiind şi de un context extern favorabil", spune Ioana Tănase, directorul general al societăţii de brokeraj UniCredit CAIB Securities.

Fondul Proprietatea este prima alegere a oricărui fond străin care vrea să investească pe bursa din România datorită lichidităţii ridicate a acţiunilor şi expunerii pe sectorul energetic, unul dintre cele mai atractive pentru investitori în acest moment. În plus, ieşirea statului din acţionariat a deschis lupta pentru preluarea controlului fondului, care deţine participaţii semnificative la cele mai valoroase companii din România (Petrom, Hidroelectrica şi Romgaz).

"Din punct de vedere fundamental, acţiunile FP au toate motivele să crească: un randament de 7-8% al dividendului, statul a ieşit din acţionariat, veştile bune privind listările companiilor de stat. În plus, destul de mulţi manageri de fonduri străine cu investiţii pe pieţele de frontieră, aşa cum este şi România, au subperformat anul trecut în raport cu indicii, astfel că în acest început de an se poziţionează «long» pe pieţele de frontieră prin achiziţii agresive de acţiuni, în special din sectorul financiar. Cu toate acestea, acţiunile SIF-urilor au mai multe motoare de creştere pe termen scurt decât acţiunile FP şi mă aştept ca SIF-urile să supraperformeze FP în acest an", explică Ovidiu Fer, analist la societatea de brokeraj Wood.

După creşteri atât de puternice se recomandă însă prudenţă la cumpărare, având în vedere că investitorii care au cumpărat în ultimele şase luni acţiuni la FP au profituri substanţiale la preţul actual, iar unii ar putea fi tentaţi să le marcheze, ceea ce ar determina corecţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO