Fondul Proprietatea

Cum se emite un titlu de conversie, biletul de intrare la Fondul Proprietatea

Cum se emite un titlu de conversie, biletul de intrare la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

08.05.2011, 17:20 2586

Emiterea unui titlu de conversie este etapa finală din cadrulprocedurii de acordare de despăgubiri în acţiuni la FondulProprietatea, instituţia responsabilă cu această operaţiune fiindAutoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimulcomunist şi nu pot fi retrocedate în natură pot opta pentrudespăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea. Astfel, după ce auprimit de la ANRP un titlu de despăgubire, care atestă cuantumuldespăgubirilor cuvenite, acestea trebuie să opteze pentru forma încare vor să încaseze despăgubirile: în acţiuni la FondulProprietatea sau în numerar până la limita de 500.000 de lei.

După exprimarea opţiunii de despăgubire prin acţiuni la FondulProprietatea, persoanele în cauză trebuie să întocmească un dosarde cerere de opţiune. În baza acestui dosar de opţiune, ANRP vaemite titlul de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea. Prinacest titlu de conversie, fostul proprietar devine acţionar laFondul Proprietatea, iar prin vânzarea acţiunilor FonduluiProprietatea pe Bursă, acesta îşi poate încasa despăgubirile.

Cum Fondul Proprietatea s-a listat pe 25 ianuarie, procedura deemitere a titlurilor de conversie a fost suspendată mai multe luni,începând din 11 ianuarie până pe 2 mai.

Deşi procedura a fost reluată începând cu data de 2 mai (luni),până joi, 5 mai, ANRP a anunţat că nu a emis nici un titlu deconversie deşi avea cereri de opţiune din partea posesorilor detitluri de despăgubire pentru circa 1,5 miliarde de acţiuni.Reprezentanţii ANRP au motivat că verificarea dosarelor de opţiunenecesită timp.

"Facem precizarea că ANRP va întocmi şi aviza numai titlurile deconversie aferente dosarelor cu cerere de opţiune în acţiuni, carerespectă cerinţele legale. La dosar există întreaga documentaţienecesară şi prevăzută de normele legale în vigoare, respectiv:titlul de despăgubire, copie după buletin/carte de identitate,împuternicire notarială, acolo unde este cazul, act notarial departaj voluntar sau declaraţie de împărţire în cote, act notarialoriginal/copie legalizată sau hotărâre definitivă şi irevocabilă ainstanţei judecătoreşti cu privire la cotele în care vor fiîmpărţite despăgubirile între beneficiari, cerere de opţiune înacţiuni sau în acţiuni şi numerar, declaraţii pe propriarăspundere, certificat de moştenitor, acolo unde este cazul", audeclarat pentru ZF reprezentanţii ANRP.

Titlurile de conversie se emit în ordinea înregistrăriidosarelor de opţiune în acţiuni. Pentru intervalul în care emitereatitlurile de conversie a fost suspendată (11 ianuarie-2 mai),primele dosare de opţiune în acţiuni luate în analiză sunt cele din11 ianuarie.

Pentru că Fondul Proprietatea este listat la Bursa de ValoriBucureşti, conversia despăgubirilor în acţiuni nu se mai face lavaloarea de 1 leu/acţiune (înainte de listarea FP, pentru 100.000de lei în despăgubiri se emitea un titlu de conversie pentru100.000 de acţiuni), ci se va face în funcţie de preţul acţiuniiFondului Proprietatea pe Bursă.

"Pentru conversiile realizate în săptămâna 2 - 6 mai, ANRPutilizează preţul mediu ponderat calculat pentru primele 60 de zilede tranzacţionare, comunicat de Bursă în data de 19 aprilie 2011(respectiv 0,6167 lei/titlu), iar pentru conversiile realizateîncepând cu data de 9 mai 2011, se va utiliza preţul mediu ponderatcalculat pentru ultimele 60 de sedinţe de tranzactionare aacţiunilor Fondului. Cea de a 60-a zi de tranzacţionare aacţiunilor Fondului este 18 aprilie 2011. Conform prevederilorlegale începând cu data de 19 aprilie 2011, Bursa de ValoriBucureşti calculează, publică pe web-site-ul propriu şi comunicăANRP preţul mediu ponderat pentru ultimele 60 de zile detranzacţionare, zilnic, după închiderea şedinţei detranzacţionare", au explicat reprezentanţii ANRP.

Vineri, 6 mai, preţul mediu ponderat al ultimelor 60 de zile detranzacţionare era de 0,5934 lei/acţiune. Astfel, pentrudespăgubiri de 100.000 de lei, un fost proprietar ar avea de primit168.520 acţiuni la Fondul Proprietatea, dacă titlul de conversie înacţiuni ar fi emis de ANRP luni, 9 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO