Fondul Proprietatea

După atâtea zile cu scăderi, era normal să apară şi cumpărători la FP

După atâtea zile cu scăderi, era normal să apară şi cumpărători la FP

Autor: Stefan Musgociu

26.05.2011, 23:54 1280

Acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) au avan­sat joi cu 1,13%după opt şe­dinţe consecutive de scă­dere, într-o piaţă în creşterecu 0,43% (pe indicele BET-C). În precedentele opt sesiuni titlurileFP au scăzut cu peste 9%, atingând miercuri cel mai redus preţ dela listare, de 0,48 lei, în condiţiile în care in­ves­ti­torii aureacţionat vizibil la corecţiile de pe bursele externe şi lainformaţiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor dedespăgubire în acţiuni Fondul Proprietatea.

Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, spune că era de aşteptat caacţiunile Fondului să revină uşor, după ce miercuri au atins preţulminim de la listare. "După ce ai şapte din opt zile cu scăderi,este normal să apară o descă­tuşare şi o efervescenţă la cumpărare,care pentru unele acţiuni se va dovedi a fi nesustenabil, având învedere volumele reduse de tran­zacţionare. Rămâne de văzut dacăpiaţa va avea forţa necesară să se menţină la nivelurile actuale,încercând chiar noi aprecieri ale cotaţiilor. În continuare, credcă planează riscul ca minimele din ultimele zile să fie reatinse înperioada următoare şi este posibil să vedem şi preţuri mai mici", adeclarat Avram.

Totodată, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni laPrime Transaction, consideră că până când nu se va diminuapresiunea vânzărilor realizate de persoanele despăgubite în acţiuniFP, aceste titluri nu vor înregistra o revenire definitivă. Elanticipează că până atunci, acţiunile fondului se vor menţine pelinia descendentă şi vor mai consemna unele perioade scurte în carepreţul se va stabiliza pentru scurt timp la un anumit nivel.

Transferurile cu titluri Fondul Proprietatea au însumat 27,2mil. lei, sumă din care 4,8 mil. lei au reprezentat valoarea unuideal cu 0,07% din acţiunile FP.

Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 75% din lichiditateapieţei acţiunilor, de 43,3 milioane de lei.

Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile FP din piaţa principalăa fost realizată la 0,4905 lei, preţ în creştere cu 1,13%, iardeal-ul a fost încheiat la 0,48 lei, preţ cu 1,03% sub ultimacotaţie de miercuri.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri au fosttran­zacţionate şi majoritatea acţiunilor de la BVB, însă volumeleau fost reduse.

Astfel, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au dusindicele BET cu 0,37% peste nivelul de la finalul sesiuniiprecedente, iar titlurile companiilor din sectorul energetic auavansat în medie cu 0,94%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şial titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu1,93%, în condiţiile în care titlurile SIF Transil­vania (SIF3) aucâştigat 3%, iar SIF Oltenia (SIF5) a urcat cu 2,45 procente.

"Piaţa în ansamblu duce lipsă de un catalizator care să o punăîn mişcare, acele ştiri care să ducă la o antrenare mai mare ajucătorilor. Investitorii mari par a fi interesaţi pentru momentdoar de pachete mari şi dacă piaţa le oferă oportunitatea de aachiziţiona la preţuri avantajoase cu atât mai bine pentru ei",susţine Adrian Bărbulescu.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au făcut obiectulunor tranzacţii tot mai mari în ultimele două şedinţe, după cepreţul a scăzut sub pragul de 0,5 lei.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) rămân în prim-plan dupăce au câştigat şi ieri 15%. Compania a anunţat ieri că a înaintat oofertă Petrom pentru cumpărarea instalaţiilor rafinăriei ArpechimPiteşti.

  • Titlurile Zentiva Bucureşti (SCD), care a raportat ieri că îi vaîmprumuta acţionarului majoritar (Sanofi Aventis) 50 mil. lei pe operioadă de şase luni, la o dobândă ROBOR de 0,15%.

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP), unde fondurile Franklin Templetoncontinuă să cumpere zilnic pachete semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO