Fondul Proprietatea

Listarea evaluează oficial Fondul Proprietatea la 2,1 miliarde de euro, cu 41% sub valoarea activelor gestionate

Listarea evaluează oficial Fondul Proprietatea la 2,1 miliarde de euro, cu 41% sub valoarea activelor gestionate

Autor: Adrian Cojocar

25.01.2011, 23:54 43

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis prima şedinţă detranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 0,6495lei, în creştere cu aproape 30% faţă de preţurile practicate pe"piaţa gri" înainte de listarea acestuia.

Cotaţia este cu 7,9% peste preţul din deschiderea zilei, de0,602 lei/unitate.

În aceste condiţii, valoarea de piaţă a fondului pe bazapreţului de închidere din prima zi de tranzacţionare este de 2,1miliarde de euro, cu 41% sub valoarea activelor gestionate deFondul Proprietatea, care se cifrează la 3,6 miliarde de euro.

Ieri s-au derulat pe Bursă peste 5.600 de tranzacţii cu acţiuniale Fondului, iar valoarea transferurilor cu aceste titluri, decirca 50 mil. euro, au dus rulajul Bursei la un record pentruultimele 11 luni de zile.

Brokerii se aşteptă ca rulajele pe acţiunile FonduluiProprietatea să coboare în următoarea perioadă şi să se stabilizezeîn jurul nivelului de 4,5 -5 milioane de euro zilnic.

"Fondul Proprietatea nu a înşelat aşteptările nici ca preţ detranzacţionare şi nici ca valoare de transfer din prima zi.Discutăm de tranzacţii de 50 mil. euro şi părerea mea este că ceicare au tranzacţionat sunt în mare parte străini. În continuare măaştept ca rulajul să coboare şi Bursa să facă undeva la 9 - 10milioane de euro tranzacţii zilnice", spune Rareş Nilaş, directorulgeneral al societăţii de brokeraj BT Securities.

La începutul şedinţei, preţul titlurilor Fondului Proprietatea aurcat de la nivelul de debut, de 0,602 lei şi a atins un maxim de0,67 lei spre prânz, pentru ca mai apoi cotaţia să coboare ajungândîn jurul nivelului de 0,65 lei/unitate.

În prima zi de la cota I a Bursei de la Bucureşti s-autransferat peste 333 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietateacare reprezintă 2,4% din capitalul fondului.

Prezenţa Fondului pe Bursă a ridicat şi rulajele SIF-urilor,transferurile cu SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5)cifrându-se la 6,5 mil. lei fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO