Fondul Proprietatea

Următoarea ţintă a lui Mobius: să aducă preţul FP de la Bursă la acelaşi nivel cu valoarea activului

Următoarea ţintă a lui Mobius: să aducă preţul FP de la Bursă la acelaşi nivel cu valoarea activului
25.01.2011, 23:56 63

După ce a făcut improbabilul posibil şi a listat FP la Bursa dinBucureşti, administratorul Franklin Templeton are acum pe umerimisiunea de a creşte valoarea acţiunii FP pentru că de preţulacţiunii pe Bursă depinde compensarea a zeci de mii de foştiproprie-tari, dar şi suma încasată de acesta pentru mandatul deadministrare.

"Este foarte important să creştem valoarea Fondului astfel încâtsă reducem diferenţa dintre preţul acţiunii, acum de 0,6 lei peBursă (ieri, în jurul orei 11.00 - n.r.), şi valoarea unitară aactivului net de 1,1 lei şi poate chiar să depăşim acest prag. Vomdecide ca Fondul să răscumpere acţiuni ca să menţinem preţul. Dacăînsă statul ar da înapoi banii plus dobânda din donaţia Romgaz sauar decide să privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi să lelisteze la Bursă, astfel încât să rămână doar cu 20% din acestecompanii, atunci ar fi interesant de văzut cum evoluează preţulacţiunii FP", a spus Mark Mobius, preşedintele executiv alTempleton Asset Management, divizia de investiţii pe pieţeleemergente a Franklin Templeton.

Oficialul Templeton a continuat: "Prin privatizarea companiilorde stat, investitorii străini nu pleacă cu activele româneşti dinţară, în cazul Hidroelectrica, centralele rămân în România, la felşi profiturile. Uitaţi-vă la Petrom, înainte şi după privatizare,diferenţa este ca între noapte şi zi".

Deşi pe Bursă Fondul s-a tranzacţionat ieri cu o reducere decirca 40% faţă de VUAN, administratorii susţin că preţul nu esteatât de important pentru că valoarea acţiunii în primele zile detranzacţionare va fi foarte volatilă, mult mai importantă pentru eifiind lichiditatea acţiunilor. "Preţul va fi volatil şi nu aş daprea multă atenţie preţului din prima zi. Pentru noi e maiimportantă lichiditatea şi lichidităţile pe care le vor primiacţionarii", a spus Greg Konieczny, administratorului FP.

În prima zi de tranzacţionare a Fondului la Bucureşti, MarkMobius a reconfirmat intenţia de a lista Fondul şi pe o bursăstrăină, evitând să dea un orizont exact de timp.

"Listarea Fondului pe o bursă străină este un alt vis pe care îlavem. Vrem să ducem Fondul pe Bursa de la Viena, Varşovia sauLondra, poate chiar la New York. Este însă vorba despre operspectivă lungă de timp. Având în vedere lichidităţile de caredispun băncile din China şi din alte state asiatice, este foarteimportant să înţelegem că România nu trebuie să se mai uite doarspre Vest, ci să înceapă să se uite spre Est. O mare companierusească a ales să se listeze pe Bursa de la Hong Kong şi nu văd dece acest lucru nu ar fi posibil şi pentru FP", a conchis MarkMobius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO