Fonduri UE

Dezastru total pe fondurile europene: doar 3,8 mil. € în august

Dezastru total pe fondurile europene: doar 3,8 mil. € în august

Leonard Orban pleacă din ianuarie la Curtea de Conturi Europeană

Autor: Iulian Anghel

18.09.2012, 00:08 657

Situaţia absorbţiei fondurilor europene în luna august este aproape de zero, după ce în iulie Bucureştiul a oprit transmiterea către Bruxelles a cererilor de rambursare pentru proiectele ce ar fi trebuit dezvoltate cu banii UE.

Astfel, în vreme ce economia suferă din lipsă de finanţare, România a luat de la UE doar 3,88 mil. euro, faţă de 300 mil. euro cât ar fi trebuit să atragă lunar pentru a se încadra în ţinta de 20% a fondurilor europene atrase în 2012 - promisiune pe care a făcut-o ministrul afacerilor europene Leonard Orban în urmă cu un an, la preluarea mandatului. Şase programe operaţionale nu au luat niciun euro de la UE în august, iar unul, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, a luat 3,88 mil. euro, o sumă ridicolă dacă este raportată la ţinta propusă pentru 2012 de 3 mld. euro.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis aseară că procesul de trimitere la Comisia Europeană spre decontare a cererilor de rambursare pentru plă­ţile efectuate de partea română către beneficiari este întrerupt (din cauza neregulilor constatate în cheltuirea banilor) de la începutul lunii iulie 2012, "aşa cum s-a convenit cu CE în decembrie 2011". Sunt vizate patru programe: Transport, Mediu, Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competiti­vităţii Economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO