Companii

Orban: Dacă nu ne pregătim din timp, vom ajunge în 2017- 2018 cu o rată de absorbţie a fondurilor europene similară cu cea din prezent

Orban: Dacă nu ne pregătim din timp, vom ajunge în 2017- 2018 cu o rată de absorbţie a fondurilor europene similară cu cea din prezent

Autor: Adelina Mihai

29.02.2012, 15:25 103

Dacă autorităţile de management care gestionează fondurile europene nu se pregătesc din timp pentru următorul exerciţiu financiar (2014- 2020), nu se vor înregistra progrese semnificative în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, a spus astăzi Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

"Dacă autorităţile române nu iau măsurile din timp, dacă nu pregătesc inclusiv cadrul instituţional, vom avea în 2017- 2018 aceeaşi rată de absorbţie de acum, aceleaşi probleme fără răspunsuri", a spus ministrul Orban, prezent la un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Europenepe tema "Fondul Social European în contextul perspectivei financiare 2014- 2020".

El a mai precizat că Ministerului Muncii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi autorităţilor de management din cadrul acestora ( AMPOSDRU şi AMPODCA) aplicarea unor reguli mult mai severe atât privind criteriile de eligibilitate a proiectelor care vor primi finanţare în următorul exerciţiu financiar.

Şi ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a spus că absorbţia fondurilor europene este prioritatea zero a Guvernului, pentru că România are nevoie de aceşti bani "ca de aer".

"Atragerea de fonduri este o problemă de siguranţă naţională şi modul în care ne vom comporta, de acest mod va depinde viitorul României. 2012 nu va fi un an uşor, România are nevoie ca de aer de aceşti bani. Este foarte clar că bugetul pe 2014 - 2020 va fi dur negociat, iar România nu se va putea duce cu capul sus la negocieri ", a spus Berca.

România are la dispoziţie 19,6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în actualul exerciţiu financiar, 2007-2013, însă până în prezent în economie nu au intrat decât un miliard de euro din rambursările de la Comisia Europeană din fondurile structurale (adică o rată de absorbţie de 5%).

Situaţia este mai bună în agricultură: din cele 10 miliarde de euro alocate în perioada 2007 -2013, România a atras 3,3 mld. euro până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO