Germania

Rezistenta Germana in 2009

Rezistenta Germana in 2009
01.10.2009, 23:20 23

Dupa ce in 2007 devenea cel mai important partener comercial alRomaniei, cu o pondere de circa 17% in comertul exterior al tarii,Germania demonstreaza acum ca investitiile mari pot rezistasocurilor de pe piata pastrandu-si pozitiile de dinaintea crizei.2009 este primul an in care marii investitori germani se lovesc descaderi ale cererii de pana la 30-50% in Romania, in sectoareprecum auto sau constructii.

In retail, grupurile germane au sanse sa ramana si in acest anliderii segmentelor alimentar si de bricolaj si, in plus,majoritatea acestora au anuntat continuarea expansiunii. Si insectorul auto, marcile germane isi pastreaza cota de piata, iarbranduri precum BMW, Audi sau Mercedez nu vor fi detronate in 2009din fruntea clasamentului pe segmentul de lux pentru ca s-audetasat puternic de competitorii mai mici.

La randul lor, constructorii germani au anuntat ca nu vor facepasi inapoi pe piata, ci dimpotriva, asteapta oportunitati noiprecum parteneriate public-private pentru constructia de drumuri,aeroporturi sau gari.

Germania, cea mai puternica economie a Europei, este in prezentpe locul al treilea in clasamentul tarilor de provenienta a celormai mari investitii straine directe in Romania. Datele de laoficialii germani arata ca cel mai mare flux de capital german avenit in Romania in anii 2003-2005, o perioada in care consumullocal a explodat, iar perspectivele de aderare a tarii la UE auatras ca un magnet investitii straine directe de aproape 38 mld.euro. Va frana brusc ofensiva nemtilor in urmatorii ani la nivelulinvestitiilor? O buna parte din proiectele mari din industrie aufost amanate din cauza crizei, dar faptul ca Germania si-areconfirmat statutul de locomotiva a Europei, iesind din recesiunein T2 inaintea celorlalte mari puteri din vest, ar putea fi un semnbun pentru economia romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO