Grecia

Alumil si Stirom, grupuri controlate de greci, stau bine pe bursa

22.03.2010, 14:03 49

Grecii sunt prezenti in industria romaneasca in principal prinproducatorul de sticla Stirom Bucuresti (STIB) si cel de profiluridin aluminiu Alumil Rom Industry.

Alumil Rom Industry

Alumil Rom Industry, subsidiara a grupului elen Alumil, estelider de piata pe segmentul profilurilor de aluminiu din Romania,precum si pe pietele din Serbia, Muntenegru si Bulgaria.

Alumil s-a listat la finele anului 2006 la bursa din Bucurestiprin intermediul unei oferte de vanzare prin care a atras 28,7 mil.lei (8,4 mil. euro), insa a primit oferte din partea investitorilorcare s-au ridicat la circa 150 mil. euro. Oferta initiala derulatade grecii de la Alumil a fost a doua cea mai de succes din istoriabursei de la Bucuresti, dupa cea a Transgaz Medias.

Pozitia foarte buna detinuta de Alumil pe piata, precum sicresterea exploziva a sectorului constructiilor din Romania s-aunumarat printre factorii care au contribuit la succesul oferteipublice initiale de titluri la BVB a companiei elene.

Pretul actiunilor Alumil a urcat pe parcursul anului 2007 depeste doua ori fata de cel din oferta, in acea vara companiaajungand sa fie evaluata pe Bursa la circa 88 mil. euro insa pefondul crizei actiunile firmei s-au depreciat puternic.

Compania are in prezent o capitalizare de 21,1 milioane de euro.Vanzarile producatorului de profiluri din aluminiu au cunoscut de-alungul anilor o evolutie ascendenta, ajungand la circa 31 mil. euroin anul 2007, an in care a inregistrat si un profit record, de 3,9mil. euro. Anul trecut, vanzarile Alumil s-au diminuat cu 17%, la94,2 mil. lei (22,1 mil. euro), scadere mai mica decat cea a altorcompanii de profil de pe piata, iar profitul net al firmei acoborat cu 23%, ajungand la 2 mil. euro.

Stirom Bucuresti

Stirom face parte din grupul elen Yioula Glassworks si esteliderul pietei autohtone de ambalaje din sticla, cu o cota de piatade peste 50%.

Principalii clienti ai societatii sunt marii producatori debauturi alcoolice si bauturi racoritoare de pe piata, precum si ceide conserve.

Yioula Glassworks a intrat in actionariatul Stirom in anul 2002prin achizitii succesive pe piata RASDAQ, iar pana la finele anului2003 a preluat pachetul majoritar de actiuni de la AsociatiaSalariatilor (PAS).

Prin intermediul companiei romanesti, grecii comercializeaza pepiata autohtona si articole de menaj produse la una dintrefabricile din Bulgaria, parte a aceluiasi grup, si pe care ledistribuie in principal prin intermediul supermarketurilor.

Vanzarile Stirom au crescut an de an si chiar in conditiilerecesiunii economice din 2009 acestea au reusit sa se mentina.

Astfel, in prima jumatate a anului precedent, afacerileproducatorului de sticla au scazut cu 3%, pana la un nivel de 79,2mil. lei (18,6 mil. euro). Firma a trecut pe pierderi, cu unrezultat negativ de 2,1 mil. lei, de la un profit net de peste 8mil. lei in aceeasi perioada din 2008. Evolutia negativa a fostcauzata de diminuarea marjelor de profitabilitate din industrie, decheltuielile financiare care s-au dublat din cauza majorariidobanzilor, dar si ca urmare a investitiilor demarate.

Stirom a investit in 2008 circa 7,5 mil. euro in tehnologiinepoluante la cuptoarele de topire a sticlei, in vederea reduceriiemisiilor de noxe si imbunatatirea calitatii acesteia. Compania arein prezent o valoare de piata de 8,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO