Grecia

Global Finance sau private equity a la grec

Global Finance sau private equity a la grec
24.03.2009, 12:22 54

Fondurile de private equity investesc in companii nelistate, achizitionand pachetul majoritar sau minoritar de actiuni. Acestea tintesc un randament peste cel adus de piata de capital prin vanzarea participatiei peste trei sau cinci ani.
Global Finance si-a inceput activitatea in 1991 la Atena, iar strategia de investitii a evoluat pe parcursul anilor: de la fonduri de investitii destinate in principal pietei grecesti, compania a ajuns sa administreze fonduri de investitii cu expunere regionala in tarile de Europa de Est, din zona Marii Negre si a Balcanilor.
Ulterior, Global Finance s-a extins si pe piata de real estate.
Inceputurile fondurilor elene de private equity pe piata locala nu au fost deloc usoare, acestea avand de infruntat rate galopante ale inflatiei si deprecieri abrupte ale monedei nationale de la finalul anilor '90.
Pe lista companiilor romanesti care au atras investitii din partea fondurilor Global Finance de-a lungul anilor se numara producatorul de medicamente Sicomed (achizitionat in 1999 si vandut sase ani mai tarziu), compania de telecomunicatii Orange Romania unde compania elena a investit peste 34 milioane de dolari.
Una dintre cele mai recente tranzactii la care a luat parte Global Finance este vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la retailerul La Fourmi catre grupul belgian Delhaize. In luna aprilie 2008, Global Finance si-a marcat exitul din La Fourmi. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 18,6 milioane de euro, fiind incluse si drepturile de proprietate asupra a patru magazine din cele 14 locatii ale retelei, potrivit datelor Delhaize.
Intrati in actionariatul retailerului in urma cu trei ani, cand fondul de private equity Black Sea Fund a achizitionat 80% din lantul de supermarketuri in urma unei investitii de circa 4 mil. euro, investitorii eleni au dublat cifra de afaceri a companiei pe perioada detinerii. Astfel, daca in urma cu trei ani La Fourmi raporta o cifra de afaceri de 16 mil. euro, la finalul anului 2007 afacerile treceau de 30 mil. euro.
Vanzarea retailerului a luat prin surprindere piata, in conditiile in care la inceputul anului trecut reprezentantii La Fourmi anuntau intentia de extindere a retelei si achizitia unor jucatori locali. Ulterior incheierii tranzactiei, reprezentantii Global Finance explicau ca o companie trebuie vanduta cand inca mai este loc de crestere.
Exitul din La Fourmi a marcat o schimbare in strategia Global Finance: iesirea din retail, o piata cu profitabilitate redusa, si orientarea catre IT si producatorii de faramaceutice, sectoare cu marje de profit mai ridicate.
In prezent, Global Finance mai detine pe piata locala o participatie majoritara la furnizorul de software TotalSoft (achizitionat in 2005).
Implicarea grecilor de la Global Finance in managementul Total Soft s-a resimtit in principal prin accelerarea ritmului de crestere. In 2005, la intrarea fondului elen in actionariat, TotalSoft raporta o cifra de afaceri de aproximativ 4,9 mil. euro si un profit de 280.000 de euro. Doi ani mai tarziu, compania a realizat un nivel al profitului operational (EBITDA) de aproximativ 2,5 mil. euro, la o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro, inregistrand cresteri de 55%, respectiv 40% fata de rezultatele financiare din 2006.
Recent numit in functia de director de investitii, Stelian Dragan a declarat ca Global Finance dispune de capital in valoare de 100-150 de milioane de euro pentru investitii in regiunea Europei de Sud-Est si ca poarta negocieri avansate cu un numar de cinci companii romanesti in vederea achizitionarii unui pachet de actiuni.
In prezent, Global Finance administreaza trei fonduri de investitii: South South Eastern Europe Fund (SEEF) lansat in 2006 si care dispune de active in valoare de 350 mil. euro, principalele tinte de investitii fiind companiile de dimensiuni medii din Grecia, Bulgaria si Romania. Al doilea fond: Global Romania & Bulgaria Growth a fost lansat in 2003 si dispune de active de 20 mil. euro. Din portofoliul administratorului grec face parte si un fond de investitii in piata de real estate- Global Emerging Property Fund, care dispune de active de 150 mil. euro si investeste in principal in proiecte comerciale din Romania, Bulgaria si Serbia.
Fondurile de investitii ale Global Finance sunt fonduri de dezvoltare, fiind vizate companiile care au atins un stadiu destul de avansat de crestere, cu potential de a deveni lideri nationali si regionali.
Anul trecut, Romania a atras investitii de tip private equity in valoare de 260 mil. euro, mai putin cu aproape 50% fata de 2007. In 2008, fondurile de private equity au incheiat 38 de investitii pe piata locala, mai putin cu patru fata de anul precedent. Sectoarele de activitate care au atras cele mai consistente investitii din partea fondurilor de private equity au fost serviciile, comunicatiile, comertul cu amanuntul si constructiile.

Nu au ratat nici imobiliarele
Grecii de la Global Finance nu au ramas indiferenti fata de piata imobiliara locala si au ridicat un fond de investitii pentru a profita de randamentele ridicate aduse de proiectele imobiliare comerciale.

Global Emerging Property Fund a fost ridicat in 2005 si a strans active in valoare de 150 mil. euro, fiind destinat proiectelor imobiliare comerciale din Romania, Bulgaria si Serbia. Unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate de acest fond este Global City.

Mirajul imobiliarelor a atras si alti investitori greci cum ar fi compania Bluehouse, care a investit pe piata locala prin intermediul unor parteneriate de tip joint-venture. Cu active nete de peste 200 milioane de euro provenind de la doua fonduri de investitii, Bluehouse detine unul dintre cele mai consistente portofolii de proiecte imobiliare pe piata locala, printre care se numara City Gate Office Tower dezvoltat impreuna cu Globe Trade Center, Eva High Street Retail , Felicity Residential dezvoltat alaturi de Globde Trade Center si Deutsche Bank si Ghencea Residential dezvoltat impreuna cu Hercesa.

Alaturi de piata locala, compania investeste in tarile din regiunea Europei de Sud-Est. Grupul elen Eurobank, prin intermediul diviziei de investitii imobiliare Eurobank Properties, a alocat investitii importante pietei imobiliare romanesti.

Alaturi de acestia, National Bank of Greece (NBG), care controleaza Banca Romaneasca, a intrat pe piata imobiliara locala prin fondul NBGI Private Equity care a achizitionat in luna noiembrie a anului trecut parcul industrial UTA din Arad in cadrul unei tranzactii de aproape 19 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO