Grecia

„Oamenii de afaceri greci îşi mută afacerile în România“

„Oamenii de afaceri greci îşi mută afacerile în România“

Annita Pakioufaki, country manager al firmei de executive search Stanton Chase România

Autor: Adelina Mihai

26.03.2012, 00:06 2296

Investitorii greci au început deja să se gândească la mutarea afacerilor în statele din centrul şi estul Europei, inclusiv în România, iar această tendinţă a condus la formarea unei pieţe de consultanţi în afaceri, susţine Annita Pakioufaki, country manager al firmei de executive search Stanton Chase România.

"Focalizarea investitorilor greci este acum pe statele din Europa Centrală şi de Est, pentru că fililalele deschise aici au avut rezultate mult mai bune decât compania din ţară sau pur şi simplu investitorii străini încă mai deschid afaceri aici. Foarte mulţi angajaţi greci care au avut experienţa deschiderii unui business în aceste state şi care nu au joburi foarte stabile în acest moment au devenit consultanţi care îi învaţă pe oamenii de afaceri greci cum să ex­porte şi în ce zone din România să inves­tească, de exemplu", a spus Pakioufaki. Anterior, ea a lucrat în companii precum Johnson & Johnson şi Merck Sharp & Dohme în Grecia, având diverse poziţii în de­par­tamentele de marketing şi comercial.

Rata şomajului în Grecia este de 20%, însă aceasta este, neoficial, cu 5% mai mare.

"Sunt oameni care lucrează în regim part time, o dată pe săptămână şi care sunt incluşi în statisticile privind numărul de salariaţi. Majoritatea tinerilor greci absolvenţi de facultate vor să plece în străinătate deşi grecii nu sunt un popor dispus la mutarea", a mai spus ea.

România este hub-ul european al in­ves­tiţiilor în IT şi este o ţară în care grecii au investit masiv, de aceea este pro­babil ca tot mai mulţi investitori din Grecia să-şi mute afacerile aici. "Sunt foarte op­ti­mis­tă în ceea ce priveşte România, însă nu pot spune ace­laşi lucru despre situaţia din Grecia, care va fi foarte rea în ur­mă­torii 10 - 15 ani, cel puţin", mai spune ea.

Stanton Chase România a avut anul trecut o cifră de afaceri similară cu cea din 2010, când a încheiat anul cu afaceri de 500.000 de euro. Printre principalii com­petitor locali ai companiei se află Pe­de­rsen & Partners, Leadership Develop­ment Solutions sau KM Trust & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO