Grecia

Recesiunea nu-i opreste pe greci sa investeasca in Romania

22.03.2010, 14:02 33

Romania este in continuare un partener comercial important inregiune pentru Grecia, in pofida crizei economice mondiale.Schimburile comerciale ale Romaniei cu Grecia s-au ridicat in 2009la peste 1,2 mld. euro, in scadere de la 1,3 mld. euro in anulprecedent.

Pentru 2010 "speram sa mentinem acelasi nivel al schimburilorcomerciale ca in 2009, si daca este posibil chiar sa avansam", aspus Konstantinos Tsoukalidis, presedintele Camerei de Comert siIndustrie Eleno-Romana.

Grecia a exportat catre Romania in primele sase luni ale anului2009 produse a caror valoare se ridica la 263,2 mil. euro, iar dintotal 19% sunt produse alimentare si bauturi. Tara noastra este celde-al noualea partener comercial al Greciei dupa valoareaexporturilor. In ceea ce priveste importurile, valoarea produselorromanesti importate de Grecia a fost in primele sase luni aleanului trecut de 202,7 mil. euro, dupa ce in 2008 acestea au atins772 mil. euro.

Se poate oberva astfel ca in perioada ianuarie - iunie 2009Romania a inregistrat un deficit comercial de 60,5 mil. euro inrelatiile cu statul de la Marea Mediterana.

Grecia este si unul dintre primii cinci investitori straini inRomania, dupa Olanda, Austria, Germania si Franta, cu investitii depeste 4,56 mld. euro dupa 1990, potrivit estimarilor Camerei deComert si Industrie Eleno-Romane.

"In ceea ce priveste investitiile noi, exista companii mari dinsectorul energetic care si-au anuntat interesul sa investeasca inenergie eoliana. Acestea au studiat piata si urmeaza sa vina", aspus Ioannis Paschalis, consilier pe probleme economice sicomerciale in cadrul ambasadei. El a precizat ca nu poate facepublic numele niciuneia dintre companii, deoarece acestea nu dorescsa isi dezvaluie planurile inca.

Alte domenii atragatoare pentru companiile elene suntagricultura si comertul in general, preponderent fiind insasectorul alimentar si de procesare a alimentelor.

Pentru intarirea relatiilor bilaterale eleno-romane, in perioada24 - 25 februarie a avut loc la Bucuresti Forumul de Afaceri siexpozitia de produse alimentare si bauturi, unde au fost prezente35 de companii elene din domeniu, majoritatea intreprinderi mici simijlocii.

De aceasta initiativa s-au aratat interesate aproximativ 70 decompanii romanesti de marime similara.

"Cu ocazia acestui forum au avut loc aproximativ 300 deintalniri. Daca 10% dintre acestea se vor solda cu contracte decolaborare, vom considera aceasta initiativa un succes", a spusVasilis Thomaidis, presedintele Asociatiei exportatorilor dinGrecia de Nord. "Scopul acestui forum a fost dezvoltarea relatiilorbilaterale dintre Grecia si Romania."

In prezent, pe piata din Romania sunt deja prezente aproximativ4.700 de companii elene - care cuprind si grupurile din sectorulimobiliar ce vin pe piata doar pentru a face achizitii, potrivitreprezentantilor ambasadei Republicii Elene la Bucuresti.

"Din total, companii active sunt intre 800 si 2.000, restul suntdin sectorul imobiliar", a spus Ioannis Paschalis, care a adaugatca "grupurile elene numara 30 - 35 de mii de angajati inRomania".

Dintre acestia, aproximativ o treime - 10.000 de persoane -lucreaza in cadrul celor sapte banci elene prezente si pe piatalocala, care au in total peste 700 de filiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO