IMM

SONDAJ. Jumătate din IMM-uri şi-au redus activitatea, afectate de deciziile luate de autorităţi în lupta cu COVID-19. „Măsurile sunt neclare şi presupun o procedură laborioasă”

SONDAJ. Jumătate din IMM-uri şi-au redus activitatea,...

Autor: Florentina Niţu

25.03.2020, 12:05 145

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat un sondaj de opinie cu privire la eficienţa măsurilor luate de guvern şi necesitatea introducerii de noi măsuri pentru IMM-uri, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor.

Sondajul a fost derulat în perioada 22.03.2020 - 24.03.2020 şi au fost intervievaţi 6.120 de antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii şi 5,8% alte forme de organizare.

Jumătate dintre antreprenorii intervievaţi susţin că şi-au redus activitatea, după apariţia măsurilor luate de autorităţi în lupta cu COVID-19, 39% şi-au suspendat activitatea, 16% şi-au diminuat producţia, iar 12% şi-au redus numărul de salariaţi. Totodată, peste 60% din IMM-uri au înregistrat venituri în scădere, se arată într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Peste 63% din antreprenori au adoptat măsurile luate de guvern, însă aproape 37% au precizat că nu vor apela la nicio măsură luată de autorităţi, pentru că 34% dintre ei susţin că nu îi ajută deloc aceste măsuri, dar şi că sunt neclare şi presupun o procedură laborioasă. „Doar 9% dintre respondenţi au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.”

Principalele măsuri ce au fost sau vor fi aplicate în cadrul societăţilor sunt amânarea plăţii obligaţiilor fiscale scadente pe perioada menţinerii stării de urgenţă şi încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizaţiei de 75% din salariu de bază pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menţinerii stării de urgenţă (46%); solicitarea certificatului de urgenţă pentru suspendarea unor obligaţii contractuale (34%%);  solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenţionată de către stat (25.60%).

Antreprenorii cer autorităţilor luarea unor măsuri ca suspendarea plăţii contribuţiilor sociale pe perioada stării de urgenţă şi până la 3 luni de la data încetării acesteia; suspendarea ratelor şi dobânzilor bancare şi/sau societăţi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele şi angajaţii afectaţi de criza Covid-19; suspendarea plaţii impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgenţă şi până la 3 luni de la data încetării acesteia sau suspendarea plaţii TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgenţă şi până la 3 luni de la data încetării acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO