Info

BNR: Bancherii nu le spun clientilor la ce se expun

29.11.2007, 16:47 14

Bancile profita de lipsa de informare a clientilor pentru a-si creste portofoliile de credite, fara sa le explice riscurile la care se expun, mai ales in cazul contractarii unui imprumut in valuta sau la dobanzi variabile, a declarat ieri Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei.
"Bancile pot sa se laude, sa raporteze cote de piata, profituri, dar hai sa vedem pe ce se bazeaza: Cat de informat este publicul? Cati stiu de riscul valutar? Cat au pierdut cei care au luat credite in valuta in primavara sau vara? Cati stiu de riscul de dobanda, pentru ca dobanzile sunt variabile, si cat stiu de cum vor creste salariile?", s-a intrebat, retoric, Lazea.
A fost una dintre putinele ocazii in care un oficial al bancii centrale critica in mod public maniera in care bancile comerciale lucreaza cu clientii, mai ales cu persoanele fizice care iau credite. "Bancile nu se dau in vant sa le explice riscurile. E adevarat ca problema nu sta la banci, ci la populatie, dar cred ca nici bancilor nu le va fi prea bine".
Lazea a mai afirmat ca atat o parte din clienti, cat si multe banci mizeaza in continuare pe informatia "incorecta" ca pretul activelor suport, adica in primul rand pretul imobilelor aduse ca si garantie pentru credite, va creste in ritmul din perioada anterioara.
El crede ca preocuparea de la nivel global privind riscul de credit ar trebui sa ingrijoreze si bancile din Romania, mai ales ca ritmul de crestere a imprumuturilor a depasit 50% in termeni nominali si in ultimul an cresterea mai puternica fiind inregistrata la nivelul populatiei.
"Cred ca este prea mult. Este un ritm mai mare chiar decat cel din 2005, cand exista macar scuza ca pornim de la o baza mica", a opinat oficialul BNR. Lazea a subliniat ca apetitul important pentru creditele in valuta din vara nu a tinut cont de riscurile unor fluctuatii nefavorabile de curs, care s-a materializat in toamna.
"Ritmul de crestere a creditului in valuta este de natura a ingrijora. Vedem cresteri anualizate de peste 60%, iar majoritatea clientilor nu sunt acoperiti fata de riscul de curs", a precizat el.
Lazea considera ca este necesar ca bancile locale sa isi revizuiasca politicile de risc, pentru a evita sa treaca prin probleme de genul celor care au zdruncinat in vara pietele financiare internationale.
De asemenea, oficialul BNR noteaza ca nici riscurile privind evolutia dobanzilor (care sunt in prezent pe un trend de crestere atat la lei, cat si la euro) nu sunt corect percepute de populatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO