Info

Florin Dobre, practician în insolvenţă şi Partener FIDASmart, obţine în termen record reorganizarea şi redresarea unei importante firme din construcţii

ADVERTORIAL

Florin Dobre, practician în insolvenţă şi Partener...

Autor: Publicitate

05.07.2023, 10:00 331

Unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa locală în domeniul lucrărilor de infrastructură,  societatea Arge Infrastructura S.R.L. (parte a grupului Geiger si Max Boegl), a reuşit să-şi redreseze afacerile în timp record – în doar 6 luni de reorganizare a companiei. Compania este recunoscută pentru livrarea a două proiecte strategice în zona Sibiului - aeroportul din Sibiu şi şoseaua de centură a Sibiului.

Concret, ca urmare a unui control, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu a emis o serie de decizii privind impozitul pe profit şi taxa pe valoare adăugată datorate de Arge Infrastructura S.R.L. pentru perioada 01.01.2010 – 31.12.2016. Sumele calculate şi pretinse la plată de către autorităţile fiscale erau de aproximativ 60 milioane Lei şi au provocat un blocaj imediat al activităţii societăţii. Ca o consecinţă directă, Arge Infrastructura S.R.L. a fost constrânsă să intre sub protecţia procedurii de insolvenţă pentru a evita o eventuală executare silită cu consecinţe nefaste pentru salariaţi şi pentru ceilalţi creditori ai societăţii.

Deciziile de impunere emise de autorităţile fiscale au făcut obiectul unor litigii gestionate de firma de avocatură contractată de Arge Infrastructura S.R.L.,  iar poziţia de administrator judiciar a fost preluată de Florin Dobre, Partener FIDASmart, avocat şi practician în insolvenţă.

Mandatul de administrator judiciar preluat de Florin Dobre a inclus gestionarea debitorului pe perioada insolvenţei în vederea asigurării capitalului de lucru, asigurarea unei bune interacţiuni cu judecătorul sindic, reprezentarea societăţii în relaţia cu firma de avocatură Biriş Goran SPARL în vederea anulării deciziilor de impunere emise de ANAF, precum şi aducerea la îndeplinire a deciziilor adoptate de Adunarea Creditorilor.

În aceste circumstanţe, un aspect esenţial a constat în reorganizarea societăţii, în sensul întocmirii de către administratorul judiciar a planului de reorganizare în baza căruia activitatea Arge Infrastructura S.R.L. să fie continuată într-o manieră care să permită menţinerea firmei în circuitul economic. Adunarea Creditorilor debitoarei Arge Infrastructura S.R.L. a aprobat şi a susţinut implementarea planului de reorganizare, iar legalitatea acestuia a fost confirmată de către judecătorul sindic.

Un aspect notabil, legat de mandatul exercitat de Florin Dobre, se referă la faptul că valoarea masei credale depăşea suma de 130 milioane de Lei, din care aproximativ  60 milioane de Lei reprezentau creanţele pretins datorate către ANAF. Deşi această situaţie constituia o adevărată provocare, totuşi practicianul în insolvenţă a reuşit să demonstreze judecătorului sindic faptul ca Arge Infrastructura S.R.L. trebuia să îşi continue activitatea (prin reorganizare), iar sumele pretinse de ANAF trebuiau să fie analizate doar ulterior momentului la care instanţele judecătoreşti aveau sa se pronunţe cu privire la legalitatea deciziilor de impunere. În final, debitoarea, cu sprijinul avocaţilor din cadrul Biriş Goran SPARL care au gestionat dosarele având ca obiect deciziile ANAF şi aflându-se sub protecţia procedurii de insolvenţă, a reuşit să le anuleze integral, demonstrând astfel caracterul nelegal al deciziilor de impunere.

Dl. Lorand Fabian, administrator al uneia dintre asociaţii a declarat: “Obiectivul nostru a fost să depăşim perioada dificilă a insolvenţei şi să ne redobândim integritatea economică. Cu expertiza practicianului în insolvenţă Florin Dobre, am reuşit să creăm un sistem funcţional de ieşire din insolvenţă. Eforturile noastre susţinute şi colaborarea strânsă au dus la această reuşită notabilă.”

Este demn de subliniat şi faptul că planul de reorganizare a fost unul atipic deoarece a fost proiectat astfel încât implementarea să se finalizeze într-o perioadă record, de doar 6 luni. În această perioadă, extrem de scurtă, în baza resurselor de care dispunea, societatea a reuşit să achite integral către restul creditorilor sumele cuprinse în planul de reorganizare. Ca rezultat, planul de reorganizare a dus la închiderea cu succes a procedurii de insolvenţă şi la reintegrarea societăţii în circuitul economic. Am avut parte de un deznodământ  cu totul excepţional având în vedere realitatea din piaţa de insolvenţă din Romania - în care un număr infirm de societăţi reuşesc să evite radierea ca urmare a intrării în faliment.

 

***

 

Contact:

•              Relaţii media : +40 751 111 617 diana@designinark.com

•              Echipa FIDASmart: +40 763 109 239 office@fidasmart.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO