Info

Intimitatea în locuri publice

04.03.2012, 18:18 2038

Plimbându-se pe străzile New York-ului în 1949, E.B. White a observat că o persoană poate găsi "darul intimităţii" în mijlocul mulţimii. La 60 de ani distanţă, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că paradoxul lui White este cât se poate de adevărat.

Pe 23 ianuarie, Curtea a decis că FBI a încălcat al 4-lea amendament (care îi apără pe cetăţeni împotriva abuzurilor oamenilor legii, a percheziţiilor şi confiscărilor fără un mandat oficial) atunci când a folosit un sistem GPS pentru a urmări un suspect de trafic de droguri timp de patru săptămâni fără a avea un mandat valid, deşi urmărirea a avut loc doar în spaţiul public. Mulţumită acelei decizii, pentru prima dată în istoria SUA există dreptul legal de a avea parte de intimitate într-un spaţiu public.

Într-un alt caz aflat încă pe rol în Texas, Curtea va decide dacă poliţia are dreptul de a cere fără mandat date de la companiile de comunicaţii pentru a urmări acţiunile posesorului unui telefon mobil.

Acest concept de intimitate într-un loc publice este nou pentru că până acum se considera că persoanele renunţă la protecţia celui de al 4-lea amendament imediat ce ies din casă. Acum însă ca urmare a exploziei folosirii telefoanelor şi a altor dispozitive de acest gen, informaţiile private sunt colectate şi stocate ca niciodată înainte şi de multe ori pot fi folosite de autorităţi pentru a "săpa" în viaţa privată a oamenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO