Investitii personale

Fondurile mutuale: este posibila revigorarea?

Fondurile mutuale: este posibila revigorarea?

Click pentru imaginea marita

04.09.2006, 20:10 28

Randamentele ridicate oferite de fondurile mutuale in anii trecuti in comparatie cu dobanzile bancare au atras un interes tot mai ridicat din partea investitorilor pentru aceste instrumente de plasament, insa evolutia lor in prima jumatate a acestui an nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Isi va reveni piata pe final de an? Administratorii de fonduri sustin ca da.
Scaderea prelungita de la Bursa a tras in jos si fondurile mutuale, dupa un inceput de an promitator, astfel ca unii investitori isi pun acum intrebarea daca fondurile mutuale sunt intr-adevar o alternativa viabila de plasament, in conditiile in care si-au vazut investitia diminuata in aceasta perioada. Desigur ca nu e deloc placut sa vezi ca dupa cateva luni ai mai putini bani in cont decat ai plasat, insa primul lucru pe care investitorii in fonduri mutuale trebuie sa-l aiba in vedere este ca o astfel de investitie se realizeaza pe termen lung, de cel putin un an.
In ultimul an, fondurile mutuale au oferit, per ansamblu, un randament mediu superior instrumentelor de plasament cu venit fix, cu care concureaza in mod direct. Performantele obtinute difera insa destul de mult pe categorii de fonduri, fondurile cu plasamente in actiuni inregistrand cresteri net superioare celor cu plasamente in instrumente de venit fix.
In aceste conditii, fondurile mutuale cu plasamente in actiuni devin tot mai cautate de catre investitori, in conditiile in care depozitele bancare nu mai reprezinta de ceva vreme o alternativa viabila de plasament al economiilor. Mai mult, administratorii de fonduri sustin ca investitorii prefera tot mai mult investitiile pe termen lung, fapt care contribuie la stabilitatea pietei.
"Investitia in fonduri mutuale nu trebuie privita punctual, pe o perioada scurta de timp, ci pe termen lung. Daca privim randamentele medii ale fondurilor mutuale pe ultimii ani se vede ca acestea sunt pozitive", spune Razvan Rusu, manager de fond la Certinvest.
Fondurile de actiuni au fost cele mai afectate in prima jumatate a acestui an de scaderile de la Bursa, datorita plasamentelor mari pe care acestea le au in actiuni cotate. Scaderile inregistrate de cele mai lichide actiuni de la Bursa in perioada martie-iunie au facut ca la finele lunii iunie fondurile de actiuni sa inregistreze pierderi de pana la 15% comparativ cu inceputul anului.
O data cu revenirea Bursei din iulie, fondurile au reusit sa recupereze cea mai mare parte a pierderilor, iar administratorii de fonduri considera ca acestea se vor inscrie pe un trend ascendent in urmatoarele luni. "Fondurile de actiuni cu siguranta vor avea o evolutie mai buna decat in prima parte a anului. Bursa a intrat intr-o perioada de acumulare, care creeaza premisele unei cresteri sanatoase in urmatoarele luni. Si evolutia din ultimii ani ne arata ca ultima parte a anului este favorabila pentru piata bursiera", a precizat Razvan Rusu.
Totusi, administratorii de fonduri sunt de parere ca pana la finele anului randamentele fondurilor de actiuni nu vor mai atinge nivelurile de anul trecut, din cauza ca scaderile de la Bursa au fost mai ample decat cele din urma cu un an.
"Bursa isi va reveni spre finele anului si odata cu ea isi vor reveni si fondurile mutuale. Cu toate acestea, nu cred ca vor mai fi atinse randamentele de anul trecut, deoarece scaderile de la Bursa s-au prelungit destul de mult, peste asteptari. Chiar si asa, cred ca fondurile cu plasamente in actiuni vor oferi anul acesta castiguri mai mari decat plasamentele monetare sau alte plasamente alternative", considera Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management.
Anul trecut, Danescu, care conducea pe atunci SIRA, a reusit sa obtina cel mai mare randament cu fondul Omninvest, care a inregistrat o crestere de 55%. Fondurile de actiuni au inregistrat anul trecut o crestere medie a unitatii de fond de 35%.
In acest moment, majoritatea fondurilor de actiuni inregistreaza valori ale activului net unitar apropiate de cele de la inceputul anului, astfel ca ar fi nevoie de o crestere puternica a Bursei in lunile urmatoare pentru ca acestea sa egaleze performantele de anul trecut.
In plus, fondurile de actiuni nu au mai beneficiat in acest an de aportul substantial de care s-au bucurat in 2005 din partea SIF-urilor. SIF-urile reprezinta o componenta de baza in portofoliile fondurilor de actiuni, cu ponderi de 25-30%.
Anul trecut, SIF-urile au inregistrat o crestere medie de peste 170%, crestere care a venit pe fondul unor evenimente importante precum majorarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1% si privatizarea BCR.
De la inceputul acestui an, SIF-urile au pierdut circa 5%.
"Nu ma mai astept la un boom pe SIF-uri, dar cred ca acestea mai au un potential important de crestere", spune Danescu.


Fondurile de actiuni, perspective bune pe termen lung
Administratorii de fonduri sustin ca fondurile de actiuni sunt cele mai atractive ca plasamente pe termen lung, datorita trendului de crestere de pe piata de capital. Ei au in vedere si faptul ca, in ultimii ani, fondurile de actiuni au oferit randamente superioare comparativ cu celelalte tipuri de fonduri.
"Fondurile cu plasamente in actiuni au cel mai mare potential de crestere pe termen mediu si lung. Cresterea economiei romanesti cu un ritm superior economiilor europene dezvoltate, dar si apropiata intrare in Uniunea Europeana sustin cresterea pietei de capital. In plus, tendinta de scadere a inflatiei va determina probabil noi scaderi ale dobanzilor bancare, ceea ce va determina noi transferuri de capital de la banci spre Bursa", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
Fondurile de actiuni plaseaza intre 50% si peste 90% din active in actiuni cotate, fapt care le permite sa obtina randamente ridicate in perioadele de crestere ale Bursei. Reversul medaliei il constituie riscul ca in perioadele in care Bursa merge prost acestea sa inregistreze scaderi, asa cum s-a intamplat in prima jumatate a acestui an.
Cu toate acestea, investitia intr-un fond de actiuni trebuie privita pe termen lung, de cel putin un an, insa unii administratori sustin ca o perioada adecvata de investitie este de minimum 3 sau 5 ani. In acest fel, investitorul poate beneficia de trendul crescator al pietei de capital pe termen lung, chiar daca pe perioade mai scurte, de cateva luni, Bursa inregistreaza corectii.
Pana acum, Bursa a crescut de la an la an, iar analistii sustin aproape in unanimitate ca trendul pe termen lung este unul de crestere, avand in vedere ca economia Romaniei face parte din randul economiilor emergente, iar aderarea la Uniunea Europeana va sustine dezvoltarea economica.
Totusi, randamentele fondurilor de actiuni se vor mai reduce, pe masura ce piata de capital se va maturiza, iar actiunile vor fi evaluate la preturi mai apropiate de valoarea lor reala.
"Ritmul de crestere va scadea, dar si dobanzile bancare la care ne vom raporta vor fi mai mici. Astfel, in conditiile in care dobanzile se vor reduce la 4-5%, un fond mutual care va oferi randamente de 10-15% pe an va fi in continuare mai atractiv pentru investitori", a explicat Hanga.
Fondurile de actiuni au fost preferatele investitorilor in prima parte a acestui an. Din cei peste 3.600 de
investitori noi atrasi in primele sapte luni ale anului, aproape 60% au ales fondurile de actiuni.
"In prezent, cea mai atractiva este investitia in fonduri de actiuni pentru persoanele dinamice si, eventual, in fonduri diversificate pentru persoanele cu un apetit mai scazut pentru risc", considera Dorin Danescu.


Fondurile diversificate, zero castig in 2006
Fondurile diversificate au inceput sa-si revina dupa un prim semestru destul de slab, cand evolutia nefavorabila a Bursei a determinat, ca si in cazul fondurilor de actiuni (vezi coloana din dreapta), randamente negative pentru acestea. Evolutia fondurilor diversificate este in general asemanatoare cu evolutia fondurilor de actiuni, doar amplitudinea oscilatiilor este mai redusa, datorita expunerii mai mici pe piata de capital. Fondurile diversificate se adreseaza investitorilor cu un apetit mai scazut pentru risc, avand portofolii echilibrate, care imbina componenta de crestere, reprezentata de actiunile cotate, cu plasamentele monetare, care asigura o volatilitate mai redusa a unitatii de fond. Fondurile diversificate au expuneri de pana la 50% din activul net pe Bursa, restul banilor fiind plasati in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix, precum si in depozite bancare. Randamentele oferite de fondurile diversificate au fost in ultimii ani mai reduse decat cele oferite de fondurile de actiuni, dar semnificativ mai mari decat dobanzile bancare. Anul trecut, fondurile diversificate au obtinut un randament mediu de 29,2%, in timp ce fondurile de actiuni au avut o crestere medie a unitatii de fond de peste 35%. Totusi, castigurile oferite de fondurile diversificate au fost de circa 3 ori mai mari decat cele obtinute din depozitele bancare.


Cu ochii pe indice
Indicele fondurilor mutuale (IFM), calculat de societatea de brokeraj Intercapital, care ilustreaza randamentul mediu al fondurilor mutuale, a inregistrat in primele sapte luni ale anului o scadere de 1,3%. Pe ultimele 12 luni insa, IFM are un avans de 7,57%, depasind rata inflatiei, care a fost in aceasta perioada de 6,21%. De asemenea, cresterea inregistrata de IFM in ultimul an este superioara dobanzii de maxim 7% oferita de un depozit pe termen de un an constituit in iulie 2005.
Evolutia indicelui fondurilor mutuale este puternic corelata cu evolutia indicilor Bursei de Valori. Acesta a atins un maxim istoric in luna februarie 2006, in conditiile in care toti indicii bursieri au inregistrat niveluri record. IFM a inregistrat apoi o scadere puternica pe fondul corectiilor de la Bursa, urmata de o revenire incepand cu finele lunii iunie.


Fondurile monetare nu prea isi gasesc locul
Fondurile monetare sunt destul de putin atractive in prezent ca alternative de plasament, oferind randamente chiar mai scazute decat depozitele bancare, din cauza costurilor de administrare. In ultimele 12 luni, fondurile monetare au inregistrat o crestere medie de 4,9%, sub rata inflatiei, in conditiile in care dobanda oferita in aceasta perioada de un depozit bancar este de circa 7%.
"Fondurile monetare nu-si gasesc in momentul de fata locul pe piata. Acestea nu reusesc sa concureze nici cu dobanzile bancare, din cauza costurilor de administrare", a declarat Dorin Danescu, presedinte Star Asset Management.
Fondurile monetare sunt utilizate in special ca instrumente de cash management de catre societatile comerciale, fiind mai lichide decat depozitele bancare la termen.


Fondurile de obligatiuni, instrumente utile pentru diversificarea portofoliului
Fondurile de instrumente cu venit fix acuza in continuare lipsa alternativelor de plasament, in conditiile in care piata secundara a obligatiunilor este foarte slab dezvoltata. In aceste conditii, fondurile de obligatiuni sunt nevoite sa realizeze plasamente in depozite bancare, fapt care le afecteaza randamentele. In primele sapte luni ale anului, fondurile de obligatiuni au inregistrat randamente cuprinse intre 2% si 4%, cu exceptia fondului Orizont, care a inregistrat un avans de 8,6% de la inceputul anului.
"Fondurile de instrumente cu venit fix au aratat in prima parte a anului ca reprezinta o alternativa de plasament utila pentru diversificarea riscului", a declarat Razvan Rusu.
Totusi, randamentele oferite de fondurile de obligatiuni pe termen lung sunt destul de reduse. In ultimele 12 luni, acestea au inregistrat o crestere medie a unitatii de fond de 6,5%, in conditiile in care rata inflatiei a fost in aceasta perioada de 6,21%.
"Pe masura ce se va dezvolta piata secundara a obligatiunilor, fondurile de obligatiuni vor deveni o alternativa mai atractiva de plasament. Deocamdata insa, acestea sunt nevoite sa apeleze la depozite bancare, motiv pentru care nu sunt foarte atractive in comparatie cu depozitele bancare", a explicat Radu Hanga.
Unele fonduri de obligatiuni au inceput sa recurga si la alte tipuri de plasamente, cum sunt actiunile cotate sau unitatile altor fonduri pentru a mari randamentele. Spre exemplu o buna parte din cresterea inregistrata de fondul Orizont se datoreaza plasamentelor realizate in unitatile fondului de actiuni Intercapital, ambele fonduri fiind administrate de Certinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO