Media & Advertising

Brandul "Da Vinci" vinde de la jocuri video pana la pachete turistice

02.06.2006, 00:00 23

Marketingul international pare sa-si fi gasit deja una din retetele succesului: o carte care se vinde foarte bine, un film cu incasari record si zeci de produse derivate cu aceasta imagine.

Daca tie, precum altor aproximativ 100 de milioane de cititori, ti-a placut "Codul lui Da Vinci", agentii de marketing pun pariu ca s-ar putea sa-ti placa de asemenea jocul video pentru Play Station sau Xbox "Da Vinci". Sau cartea de colorat "Codul lui Da Vinci". Sau "Codul de Fitness al lui Da Vinci", o carte de slabit bazata pe sfaturile lui Fibonacci, scrie New York Times.

Odata cu filmul aparut recent pe marile ecrane, "Codul lui Da Vinci" a dezvoltat deja o mini - industrie, care contine jocuri video, carti de bucate, ghiduri de vizitare a muzeului Louvre si chiar pornografie. In ciuda criticilor destul de acide la adresa filmului, mai multe produse sunt pe punctul de a fi adaugate la colectia "Da Vinci".

Dan Burstein, autorul cartii "Secretele Codului: Ghidul neautorizat al misterelor din spatele Codului lui Da Vinci", estimeaza ca vanzarile la "Codul lui Da Vinci", in toate formele sale, au ajuns deja la 1 miliard de dolari. Si suma va creste dupa aparitia filmului, chiar daca se dovedeste a nu fi blockbuster-ul la care a visat Sony Pictures.

"Vorbim despre un brand care in timp va deveni o afacere de miliarde de dolari. Acest film va fi vizualizat in toata lumea; va fi dezbatut si discutat pretutindeni; va avea vanzari importante de DVD-uri. Are multiple surse de venit", a declarat Burstein.

Majoritatea serviciilor si vanzarilor din jurul lui "Da Vinci" sunt furnizate de operatori independenti, fara nicio legatura cu filmul sau cu cartea. Si multi dintre ei pot fi gasiti pe eBay. Sunt mai mult de 2.000 de rezultate pentru "Codul lui Da Vinci" - produse inrudite cu romanul, precum o bratara Codul lui Da Vinci ("Super pentru purtat in club, promite un vanzator din Hong Kong). Trebuie mentionat si ceasul de perete de 25 de centimetri cu coduri si simboluri pe cadran, care este comercializat de un vanzator din Guthrie, Oklahoma.

Indiferent de ce se intampla cu filmul, comertul si calatoriile legate de brand vor ramane cautate, declara unii experti in marketing.

"Rareori au succes activitatile de comert conexe brandului daca produsul initial nu are succes. Altfel spus, popularitatea brandului "Codul lui Da Vinci" este bazata pe carte si pe oamenii care au apreciat cartea, nu filmul", declara Marty Brochstein, directorul editorial de la The Licensing Letter, o publicatie produsa de EPM Communications din New York."

Filmul, care ruleaza de saptamana trecuta, a avut incasari la nivel mondial de 224 de milioane de dolari in primele zile de la lansare. In Statele Unite incasarile au fost de 77 de milioane de dolari. "Harry Potter si Camera Secretelor" a adunat peste 88 de milioane de dolari numai in Statele Unite in weekend-ul inaugural din noiembrie 2002. Cel mai mare succes de deschidere din Statele Unite l-a avut Spider-Man, cu venituri de 114,8 milioane de dolari.

Bineinteles, succesul brandului "Da Vinci" este bazat pe carte, care a fost tiparita in 60,5 milioane de exemplare si a fost tradusa in 44 de limbi de la publicare. Cartea a adus venituri de aproximativ 400 de milioane de dolari din vanzarile de pe intreg globul.

Industria cartilor a produs deja zeci de titluri legate de tema "Da Vinci", de la anchete cu privire la trecutul Opus Dei pana la biografii de personaje biblice.

Majoritatea cartilor cu subiecte apropiate de "Da Vinci" nu au legatura cu franciza oficiala, dar capitalizeaza pe interesul starnit de temele istorice si religioase ale cartii.

Printre acestea sunt "The Templar Legacy", de Steve Berry, povestea unui fost angajat la Ministerul Justitiei care cauta secretele Cavalerilor templieri medievali; "The Secret Supper", un roman ce are ca subiect investigarea tablourilor lui Leonardo da Vinci, "The Last Supper", de Javier Sierra si "Opus Dei", de John L. Allen Jr.

In martie, Random House a publicat "Fodor''s Guide to The Da Vinci Code", un ghid de calatorie care urmareste pasii romanului, care se desfasoara la Paris, Londra, Roma si nu numai. Random House a tiparit 100.000 de exemplare ale cartii, pe care Rachel Lieberman, un purtator de cuvant pentru Fodor, a numit-o "cea mai mare tiparire din cate tin eu minte" pentru un ghid al lui Fodor.

Dar putine grupuri au beneficiat de "Da Vinci" cum a facut-o industria turismului. Lansarea filmului a convins mai multi americani sa planuiasca excursii in Europa pentru vara aceasta, potrivit unui studiu publicat de AAA, fosta American Automobile Association. Agentii de turism de la AAA, potrivit studiului, au inregistrat o crestere a rezervarilor pentru Europa de 25%. Agentia de turism Cross - Culture Journeys din Amherst, Massachusetts, ofera un sejur complet de 14 zile, care include trasee ce urmaresc secventele filmului, pornind din Paris si terminand la Edinburgh, pentru 7.000 de euro de persoana. Calatoria include cazare la hotelul Ritz din Paris (locuinta lui Robert Langdon, personajul interpretat de Tom Hanks in film) si la hotelul Bernini Bristol din Roma.

Solicitarile pentru sejurul "Da Vinci" nu vin doar din partea fanilor inflacarati, declara Ati Jain, presedintele agentiei. "Ati fost la Londra, la Paris, la Roma si acum puteti reveni pentru a le privi dintr-o alta perspectiva. Permite oamenilor sa priveasca lucrurile intr-o alta lumina", declara Jain.

Un itinerariu al Parisului, realizat de agentia de turism Paris Vision, include vizitarea timp de opt ore si jumatate a obiectivelor mentionate in carte, inclusiv Biserica St. Sulpice si Muzeul Orsay, pentru 163 de euro.

Chiar si Louvreul a avut de castigat de pe urma freneziei provocate de "Da Vinci". Anul trecut romanul a ajutat la atragerea unui numar record de 7,5 milioane de vizitatori in muzeul de pe malul Senei, in inima Parisului. Sperand sa elimine tururile private, Louvreul sponsorizeaza un tur audio propriu, "Patrundeti in Codul lui Da Vinci", in care este descrisa o plimbare pe parchetul unde a avut loc crima fictiva sau inscenarea unei urmariri a personajului principal, studentul la Harvard Robert Langdon.

Filmul si-a primit partea de publicitate gratuita din documentarele de televiziune si emisiunile dedicate subiectului. Cu putin inainte de premiera filmului a rulat "Saptamana decodificarii lui Da Vinci" pe History Channel, care a cuprins mai mult de zece programe de cercetare a cartii si subiecte legate de ea.

"Luna aceasta nu puteai ajunge la McDonald''s pentru a avea figurinele cu Robert Langdon. Dar, in viitor, vor fi spectacole de televiziune, cautari de comori, download-uri pe telefoane. Toata gama de produse", declara Burstein, autorul cartii "Secretele Codului: Ghidul neautorizat al misterelor din spatele Codului lui Da Vinci". cristi.moga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO