Media & Advertising

Casa de discuri EMI a revenit la profit, dupa renuntarea la unii artisti

17.06.2005, 15:38 25

Casa de discuri EMI Group a revenit la profit in anul fiscal care s-a incheiat in martie, dupa ce a trecut printr-o disponibilizare de personal si a renuntat la unii artisti neprofitabili sau prea putin profitabili pentru a supravietui scaderii vånzarilor de pe piata muzicala, relateaza Bloomberg.

Profitul net inregistrat anul trecut de cea de-a treia companie muzicala din lume a fost de 56,3 milioane lire sterline (81,9 milioane euro), inregistrånd o imbunatatire semnificativa fata de anul precedent, cånd a inregistrat o pierdere neta in valoare de 71,6 milioane lire sterline (104,2 milioane euro). Compania a trebuit sa achite atunci 138 milioane de lire sterline (200,9 milioane euro) in contul concedierilor si rezilierii contractelor cu unii artisti. Veniturile au scazut anul trecut cu 8,4%, påna la 1,94 miliarde lire sterline (2,8 miliarde euro).

"Acum suntem o companie foarte diferita fata de ce am fost in urma cu cinci ani", a spus presedintele casei de discuri EMI, Eric Nicoli. Compania cu sediul la Londra are in desfasurare contracte cu sute de artisti, majoritatea europeni, si a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa reduca personalul cu 1.500 de angajati din cauza scaderii vånzarilor. Reprezentatii companiei au declarat ca restructurarea a generat economii de 35 milioane lire sterline (50,9 milioane euro) in anul fiscal incheiat si se anticipeaza ca in acest an se vor economisi alte 15 milioane lire sterline (21,8 mil. euro).

Nicoli a refuzat sa previzioneze evolutia pietei muzicale in acest an, spunånd ca a devenit tot mai greu de anticipat, avånd in vedere cresterea dramatica si neliniara a vånzarilor in format digital. "Este perfect posibil ca veniturile din industrie sa creasca din nou, dupa mai multi ani de scadere", a preciazat Nicoli. Presedintele EMI a apreciat ca pozitiva listarea la bursa a actiunilor companiei Warner Music Group, in urma ofertei publice initiale ce se desfasoara in aceasta luna. Intrebat daca listarea Warner va usura o eventuala procedura de fuziune cu EMI, Nicoli a spus ca nu intentioneaza sa alimenteze mai mult speculatiile aparute pe aceasta tema. In schimb, analistii pietei sunt de parere ca o astfel de fuziune este posibila, avånd in vedere ca EMI a incercat de doua ori in trecut sa fuzioneze cu Warner.

Vånzarile de muzica in format digital inregistrate de EMI s-au triplat in anul fiscal incheiat, atingånd nivelul de 49,7 milioane lire sterline (72,3 milioane euro), ceea ce reprezinta 2,5% din cifra de afaceri a grupului. Cel mai våndut album al anului fiscal trecut a fost "Greatest Hits", al starului pop britanic Robbie Williams, vånzarile depasind 6 milioane lire sterline (8,7 milioane euro). Increderea investitorilor in industria muzicala a fost afectata de oferta publica initiala din aceasta luna, in timpul careia Warner a scazut pretul unei actiuni påna la 17 dolari (13,5 euro), de la pretul initial de 24 dolari (19 euro), si de o scadere cu 9% a pietei din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO