Media & Advertising

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al Business MAGAZIN

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână...

Autor: Ioana Mihai-Andrei

22.01.2018, 00:05 150

♦ „Pariul record de un miliard de euro” este materialul de pe coperta Business MAGAZIN din această săptămână. KKR, EI, PPF, Axxess, NEPI, Emma. Pare o înşiruire de litere fără sens. Sau un fel de cod greu de spart. De fapt, pentru cei care sunt cu ochii pe economia României, şi mai ales pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, aceste litere sunt uşor de descifrat. Sunt numele unora dintre fondurile de investiţii care au pariat sau măcar au tatonat piaţa locală în ultimii ani. Doar anul trecut aceşti investitori financiari au scos din buzunare peste un miliard de euro pentru a cumpără companii sau active româneşti. A fost primul an din istoria României când acest prag a fost depăşit.

Investitorii financiari (fonduri de investiţii) şi cei strategici (companii active într-o anumită industrie) au devenit tot mai interesaţi de România într-o perioadă în care economia duduie, iar consumul este din nou vioara întâi, motorul principal al creşterii.

♦ Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a continuat să crească anul trecut (în primele 11 luni - cele mai recente date) cu peste 10%, urmând trendul din 2016. Şi din punctul de vedere al creşterii economice România ocupă locul întâi în Uniunea Europeană. Astfel că interesul investitorilor este justificat.

♦ „OMV vrea să aibă la conducerea companiei locale o echipă formată din manageri români”, spunea Mariana Gheorghe în vara anului 2006, la scurt timp după preluarea mandatului de CEO al Petrom. La 12 ani de la numirea la vârful Petrom, austriecii nu au mai dorit un român în fruntea companiei chiar dacă, teoretic, ar fi avut de unde să aleagă, înlocuind-o pe Mariana Gheorghe cu o scoţiancă abilă în restructurări şi în gestionarea proiectelor de miliarde de dolari de la gigantul BP, arată un articol din Business MAGAZIN. 

Pe plan local, apetitul pentru investiţii a crescut sensibil în 2017 comparativ cu anii trecuţi, spune Mihaela Bîciu, director general Tradeville. Compania de brokeraj are în portofoliu 6.000 de conturi active, cu 25% mai multe faţă de finalul lui 2016, conform unui articol din această săptămână în Business MAGAZIN.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO