Media & Advertising

Eurovision 2011: Vedeţi aici cifrele de audienţă

Eurovision 2011:  TVR 1 a fost lider de audienţă, după ora 22.00

Autor: Madalina Cerban - Mediafax

15.05.2011, 14:35 3850

Finala Eurovision 2011a adus canalului de televiziune TVR 1poziţia de lider de audienţă sâmbătă, între orele 22.00 - 01.28, lanivel naţional şi urban. La Eurovision 2011, membrii trupei HotelFM, reprezentanţii României, s-au clasat pe poziţia 16-17, laegalitate cu Rusia, informează Televiziunea Publică.

FinalaEurovision a fost urmărită la nivelnaţional de 859.000 de telespectatori, ceea ce corespunde unuirating mediu de 4,3% şi unei cote medii de piaţă de15,7%.

La nivelulpublicului urban, competiţia a fost vizionată de o medie de 629.000de telespectatori, corespunzând unui rating mediu de 5,5% şi uneicote medii de piaţă de 18,7%.

Minutul cu cea maimare audienţă la Eurovision 2011, cum era de aşteptat, s-a înregistratîn momentul când băieţii de la Hotel FM au urcat pe scenă. Astfel,la ora 23.20, TVR 1 era urmărit de 729.000 de telespectatori dinmediul urban (rating 6,3%, share 19%).

Trupa Hotel FM,reprezentanta României la Eurovision 2011, s-a clasat pe poziţia 16-17, laegalitate cu Rusia, obţinând 77 de puncte, în concursul a căruifinală a avut loc, sâmbătă seară, la Düsseldorf Arena, Germania, întimp ce reprezentanţii Azerbaidjanului, Ell & Nikki, aucâştigat competiţia.

Nigar Jamal (Nikki)şi Elar Gasimov (Ell), reprezentând Azerbaidjan, au câştigat finalaEurovision 2011 cu piesa "Running Scared". Ei s-auclasat pe primul loc cu 221 de puncte, fiind urmaţi, pe locul doi,de Raphael Gualazzi din Italia (189 de puncte) şi pe locul trei deEric Saade din Suedia (185 de puncte).

ReprezentanţiiRomâniei (Gabriel Băruţa, David Bryan şi Alex Szuz), care auparticipat la Eurovision cu piesa "Change", auobţinut un total de 77 de puncte, din care punctajul maxim de 12puncte a fost acordat de Italia şi Republica Moldova, 10 puncte -Belgia şi 8 puncte - Spania.

La rândul său,România a acordat 12 puncte reprezentanţilor Republicii Moldova, 10puncte celor din Azerbaidjan şi 8 puncte reprezentanţilorGreciei.

Trupa Zdob şi Zdub,care a participat în finala Eurovision de anul acesta cu melodia"So Lucky", s-a clasat pe locul al 12-lea, obţinând 97 depuncte.

Anul trecut, Româniaa fost reprezentată în competiţie de Paula Seling şi Ovi, care auparticipat cu piesa "Playing With Fire", ce s-a clasat pe locul altreilea în concurs.

LaEurovision 2011, ca şi la ediţiile precedente, multedintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctajmaxim în special vecinilor geografici sau pe considerentepolitice.

În decizia finală aucontat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votulunui juriu de specialitate. Pentru România notele au fost anunţatede Malvina Cservenschi.

Un număr de 43 deţări au fost înscrise la cea de-a 56-a ediţie a acestui concurs,organizat în Germania, după ce Lena Mayer-Landrut a câştigatcompetiţia de anul trecut, cu piesa "Satellite".

În finalaEurovision 2011 au participat 25 de ţări: Finlanda,Bosnia-Herţegovina, Danemarca, Lituania, Ungaria, Irlanda, Suedia,Estonia, Grecia, Rusia, Franţa, Italia, Elveţia, Marea Britanie,Moldova (Zdob şi Zdub - "So Lucky"), Germania, România (Hotel FM -"Change"), Austria, Azerbaidjan, Slovenia, Islanda, Spania,Ucraina, Serbia şi Georgia.

ConcursulEurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor,pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizareşi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criteriipolitice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai marinote vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşiare fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţieşi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-aunumărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi CelineDion.

La concurs participăţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţieînfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziuniloreuropene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent,însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfelexplicându-se participarea unor ţări ca Maroc sauIsrael.

EBU a venit cu ideeaconcursului Eurovision în 1955. Era un proiectextrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelitnu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfelde eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fostun succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956.

Doar şapte ţări auparticipat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda,Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patrumilioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră recordpentru acea vreme.

Concursul este unuldintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziunedin lume. De-a lungul timpului, competiţia a suferit numeroaseschimbări. Pe măsură ce tot mai multe ţări doreau să ia parte lacompetiţie, a fost necesară stabilirea unui sistem de selecţie. Maimulte variante au fost testate până s-a ajuns la o formăstabilă.

Prima, a douasemifinală şi finala Eurovision 2011 au fost difuzate marţi, joi,respectiv sâmbătă, în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO