Media & Advertising

Generali spera sa scoata profit din Piata San Marco

11.06.2004, 00:00 8

Asiguratorul pregateste o renovare a cladirilor din celebra piata, pentru a obtine chirii mai mari, relateaza Wall Street Journal.
Fatadele murdare si imbatranite ale cladirilor din Piata San Marco sunt o atractie pentru milioane de turisti in fiecare an. Dar logo-ul corporatist care apare pe ferestrele birourilor parasite nu face o reclama prea buna detinatorului acestor proprietati de top, Assigurazioni Generali Spa.
Generali pregateste, insa, un plan de renovare a cladirilor din Piata San Marco, pe care le detine inca din 1851. Cu toate ca intampina rezistenta din partea guvernului, spera ca cei 10.900 metri patrati sa fie transformati intr-un amestec de birouri si de apartamente de lux care sa aduca chirii pe masura, sustine Wall Street Journal Europe.
Generali este unul dintre numeroasele companii de asigurari care cauta profit din proprietatile imobiliare. Asiguratorii din Europa, spre deosebire de rivalii lor din America, au pastrat in mod traditional o parte semnificativa din activele lor in proprietati, detinand aproximativ 12% din totalul investitiilor imobiliare din Europa, cu o valoare de 200 miliarde euro. Dupa ce s-au confruntat ani de zile cu cereri de despagubire tot mai numeroase si cu piete financiare slabite, companiile isi restructureaza portofoliile in diferite feluri.
Scopul-gasirea unor modalitati de a obtine profituri mai mari ori prin imbunatatirea proprietatilor care la randul lor ar genera venituri mai mari, ori prin vanzarea celor care nu dau randamentul scontat. In unel cazuri, se redirectioneaza fonduri catre pietele straine care prezinta mai mult interes, iar in altele se transfera catre fonduri de investitii imobiliare cu un potofoliu deja format.
In mod istoric, asiguratorii au avut o atitudine conservatoare fata de investitiile imobiliare, dar avand in vedere volatilitatea pietei actiunilor si obligatiunilor din ultimii trei ani, trebuie sa caute noi metode de a-si imbunatati rezultatele, declara Hans Wright, analist de credit la Standard & Poor's in Londra.
Un bun exemplu este Prudential Plc. din Marea Britanie, care detine aproximativ 15% din portofoliu sau de investitii in imobiliare. In ultimii doi ani, Prudential a facut mai multe investitii pe plan international, investind 750 milioane de dolari in centre comerciale din Statele Unite, fonduri de investitii imobiliare din Australia sau proprietati industriale in Franta si Singapore.
Asiguratorul, care nu are nici o legatura cu Prudential Financial Inc.din Statele Unite, are o lunga traditie ca unul dintre principalii investitori in proprietati din Marea Britanie, inclusiv unele locatii din centrul Londrei, cum ar fi centrul comercial Burlington Arcade of Picadilly, dar acum cauta sa isi mareasca castigurile diversificandu-si portofoliul.
AXA SA din Franta si-a facut curatenie in portofoliul proprietatilor detinute, in mod constant in ultimii doi ani,    vanzandu-si unele din imobilele de top. Printre tranzactiile recente se numara si vanzarea unei parti de 50% din fostele sedii elegante ale Union de Assurances de Paris din Place Vendome, chiar langa  hotelul Ritz, unui investitor care vrea sa le transforme in centre comerciale si birouri luxoase.
Toate aceste mutari contrasteaza cu America de Nord, unde asiguratorii s-au retras din holdingurile imobiliare, sub presiunea institutiilor de reglementare  activitatii lor, in preajma pierderilor din imobiliare din anii '80. Drept efect, majoritatea asiguratorilor din Statele Unite au cateva procente din activele lor in "caramizi si mortar".
In Italia, Generali ocupa locul al treilea in topul proprietarilor de imobile, dupa stat si dupa Biserica romano-catolica. Pana de curand, asiguratorii au avut tendinta de a se ocupa de investitiile  lor intr-un mod pasiv, sustine Ugo Debernardi, manager la Generali Properties. Mentalitatea asta se va schimba, iar compania priveste cu un ochi critic cei 8,4 milioane de metri patrati de proprietati din intreaga Europa, inclusiv in Piata San Marco.
Unul dintre cei doi directori executivi ai Generali, Giovanni Perisinoto , spune ca valoarea contabila a proprietatilor grupului este de 2,8 miliarde euro, dar valoarea de piata ar putea depasi cu usurinta nivelul de 5 miliarde euro.
Intre timp, profitul anual al portofoliului-care insumeaza 6%  din toate activele investite de catre Generali-este de numai 6%. Perissinotto afirma ca este in crestere de la 5% in ultimul an si jumatate, si poate creste pana la 7% in urmatorii doi ani, desi este cu mult in urma pietei imobiliare italiene, care a avut un profit de 9,3%, potrivit companiei de studii de piata Investment Property Databank Ltd.
Chiar daca Generali ar vrea sa schimbe aspectul uneia din cele mai faimoase piete din lume, nu inseamna ca poate realiza cu usurinta acest lucru. Acum doi ani, cand Perissinotto si colegul sau Sergio Balbinot au preluat fraiele companiei, au venit cu planuri ambitioase de renovare a proprietatii. Imaginea unor comori istorice transformate in birouri nu i-a impresionat, prea mult, insa, pe edilii orasului. Acestia doreau anexarea cladirii pentru a extinde Muzeul Correr din Venetia, situat langa birourile Generali.
Orice proiect de renovare va fi refuzat datorita unei reguli municipale din 2001 care interzice transformarea cladirilor din zona San Marco in birouri sau  complexe rezidentiale, afirma Aldo Bello, arhitect in cadrul Departamentului de Dezvoltare Urbana din Venetia. "Municipalitatea va respinge orice initiativa de dezvoltare a unor proiecte rezidentiale in Piata San Marco", spune Bello.
Generali se orienteaza spre un alt plan, ce aduce ca inovatie faptul ca proprietatile vor fi inchiriate, nu vandute. Perissinotto spera sa il convinga pe primar ca noul proiect, odata realizat, va atrage noi investitii catre oras.
"Locuitorii Venetiei vad Piata San Marco ca un sanctuar pe care nimeni nu il poate atinge. Aceste apartamente pot atrage oameni a caror prezenta poate iimpulsiona eforturile de strangere a fondurilor pentru renovarea Venetiei", afirma Perissinotto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO