Media & Advertising

Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii ziarului Evenimentul Zilei, a murit la Viena

Mihai Cârciog, unul dintre fondatorii ziarului Evenimentul zilei, a murit duminică la Viena

Autor: Cristian Hostiuc

12.06.2011, 15:24 946

Omul de afaceri Mihai Cârciog,unul dintre fondatorii cotidianului Evenimentul zilei, a muritduminică la Viena, la vârsta de 70 de ani, informeazăevz.ro.

Născut pe 1 octombrie 1940, laBucureşti, Mihai Cârciog, a înfiinţat, la începutul anilor '90revistele Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf -Constanţa, Academia Caţavencu, Cuvântul, VIP, posturile Tele 7abc,SOTI Neptun, TV89 Timişoara şi cotidianul Evenimentulzilei.

Înainte de 1989, a fostlinotipist, la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, dispecer laÎntreprinderea Poligrafică Filaret, şef serviciu tehnic la EdituraŞtiinţifică şi Enciclopedică, tehnoredactor-şef la Editura SportTurism şi secretar de redacţie la Viaţa Românească, UniuneaScriitorilor.

Cârciog, alături de Ion Cristoiu, a avut cea mai marecontribuţie în crearea Evenimentului Zilei, cotidianul care amarcat între 1993 şi începutul anilor 2000 istoria publică aRomâniei. El a fost acum 15 ani unul dintre cei mai puternici, dardiscreţi oameni de afaceri din Româania. Alături de investiţiile înmedia, el a mai înfiinţat şi o bancă dar care nu a apucat să intrepe piaţă.

Dacă Ion Cristoiu este figura de care se leagă ascensiuneaEvenimentului Zilei, ziarul care acum 15 ani făcea să tremure peoricine din România, Mihai Cârciog şi Iliuţă Naghi sunt alte douăpersonaje care au stat în spatele acestui ziar. Cârciog aveafuncţia de publisher iar Naghi se ocupa de distribuţie. IonCristoiu se ocupa de partea editorială a Evenimentului Zilei.Cristoiu a mai preluat ulterior conducerea unor ziare însă nu areuşit să reediteze succesul fulminant pe care l-a avut cuEvenimentul Zilei.

La un moment dat Evenimentul Zilei ajunsese să vândă câte600.000 de exemplare pe zi, iar dimineaţa la tarabe era "bătaie" peacest ziar care răvăşise piaţa media, unde Adevărul lui DumitruTinu şi Cristian Tudor Popescu (succesorul ziarului Scânteia) eralider. Acum Evenimentul Zilei, care a trecut prin mânile mai multorproprietari după Cârciog şi Cristoiu a ajuns să vândă mai puţin de20.000 de exemplare. Proprietarul din prezent este Boby Păunescu,fiul lui George Constantin Păunescu, care probabil între 1990 şi1997 a fost cel mai puternic om de afaceri din România. FamiliaPăunescu deţine şi Curierul Naţional, un ziar înfiinţat imediatdupă Revoluţie.

La începutul anilor '90 ziarele au fost cele mai influentemijloace din piaţa publică, dar după lansarea Pro TV, influenţa lora început să scadă. După anul 2000, televiziunile influenţeazăviaţa cotidiană a ţării iar ziarele pierd dramatic teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO