Media & Advertising

Publicitate dincolo de cele 30 de secunde

06.08.2004, 00:00 22

Despre iminentul deces al spoturilor de 30 de secunde s-a tot scris si s-au facut numeroase studii de la lansarea TiVo, sistemul care atunci cand inregistreaza anumite programe de la televizor sare peste pauzele publicitare, si a altor dispozitive digitale de inregistrare a programelor TV, care permit evitarea pauzelor publicitare.
Daca telespectatorii s-au bucurat de aceste noi tehnologii, marketerii au incercat sa rezolve intr-un fel sau altul problema.
Agentia de media Initiative, care a lansat recent compilatia "Beyond the 30-Second Commercial", propune o strategie de integrare a brandurilor direct in programele de divertisment, a spus Tim Spengler, vicepresedinte executiv Initiative.
O alta tactica, pe care o experimenteaza marketeri precum BMW, sunt "scurt metrajele", cunoscute si sub numele de "reclame lungi", care pot dura pana la 9 minute si pot fi vazute numai online.
O alta abordare este utilizarea pauzelor publicitare pentru a ajunge la consumatori amestecand formatul cu spoturi mai lungi sau mai scurte de 30 de secunde.
Din aceasta luna, compania americana Under Armour Performance Apparel din Baltimore difuzeaza un spot de 90 de secunde pentru a se deosebi de celelalte reclame. Acest "MicroMovie", cum il numeste compania, are nevoie de mai mult timp pentru a spune o poveste care nu ar incapea in traditinalul spot TV, sustine Steve Battista, director de marketing la Under Armour, care vinde echipament sportiv.
"Scopul nostru cu acest spot este sa construim brandul. Nu incercam sa vindem sau sa promovam un articol anume in 30 de secunde", a spus Battista.
Spotul lung, care a fost creat in house de departamentul de marketing al companiei, prezinta pregatirile intense ale unei echipe imaginare de fotbal inaintea unui meci si care ca tema "protect this house", lansata in campania publicitara de anul trecut a Under Armour. Spotul este sustinut de alte reclame de 30 de secunde.
tinand cont de faptul ca "obisnuitele" reclame sunt considerate de multi consumatori plictisitoare, cresterea duratei lor isi asuma riscul de a le face si mai anoste.
"Cand le spui oamenilor ca o sa ai o reclama de 90 de secunde inainte sa o vada, o sa se gandeasca ca este un timp indelungat pentru a te uita la un spot TV. Dar cand privesc megaspotul companiei Under Armour, pierd notiunea timpului", noteaza Battista.
Alte tentative de parasire a asa numitei "Case a celor 30 de secunde" includ sponsorizarea episoadelor serialelor fara reclame, cum ar fi "24" pe Fox TV sau "Nip/Tuck" pe F/X.
Dar spotul de 30 de secunde nu e amenintat deloc.
"TV-ul nu o sa dispara", a spus Tami Jones, purtatoare de cuvant la Procter & Gamble, companie care a anuntat deseori ca vrea sa implice consumatorii si prin metode diferite de cele traditionale. Executivii P&G nu abandoneaza televiziune si nici spoturile de 30 de secunde, chiar daca gigantul a investit mult in implicarea produselor sale in emisiuni TV precum "Survivor: All Stars", care a cuprins 20 de branduri Procter, a precizat Ms. Jones.
Pana acum, apelarea la alte modalitati de publicitate decat traditionalele 30 de secunde ramane un lucru neobisnuit, noteaza o cercetare efectuata de Nielsen Monitor-Plus, parte a VNU.
In primul trimestru al anului 2002, spoturile de 30 de secunde reprezinta 79% dintre reclamele difuzate la TV, conform Nielsen Monitor-Plus. Conform celor mai recente informatii, in primul trimestru al acestui an, spoturile de 30 de secunde au reprezentat 77,52%.
Asa cum reclamele traditionale nu au disparut, si reclamele netraditionale si-au marit prezenta dar foarte putin. Proportia reclamelor de 15 secunde a crescut la 13,44% in primele trei luni ale acestui an, fata de 12,17% in urma cu doi ani. Este cea mai mare crestere a oricarui tip de reclame TV. Pe locul secund se afla spoturile de 60 de secunde care au reprezentat 7,44% dintre reclamele din trimestrul I al 2004 fata de 6,88% cu un an in urma. Tim Spengler de la Initiative a declarat ca lungimea unei reclame este unul dintre ingredientele campaniei, dar nu cel central. "Nu poti spune ca o reclama cu o anumita durata este mai buna sau mai rea decat altele. Creativitatea conteaza foarte mult", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO