Media & Advertising

"Cars" se indreapta cu viteza catre prima pozitie in box office

16.06.2006, 00:00 4

"Cars", un film indelung asteptat de la Pixar, studioul de animatie achizitionat in acest an de compania Disney in schimbul sumei de 7,4 mld. dolari (5,9 mld. euro), a ajuns rapid in topul filmelor cu cele mai mari incasari dupa ce a fost lansat in America de Nord vinerea trecuta, noteaza Financial Times.

Totusi, incasarile inregistrate in timpul weekendului de filmul in care personaje sunt masini vorbitoare nu au depasit estimarile unor analisti de pe Wall Street. Acest lucru a sporit temerile legate de posibilitatea ca actiunile Disney sa scada o data cu reluarea tranzactiilor.

Al saptelea film lansat de Pixar, primul ca divizie a Disney, a incasat aproximativ 62,8 mil. dolari in Statele Unite si Canada, sub estimarile de 70-80 mil. dolari lansate de unii analisti, insa in conformitate cu asteptarile altora. "The Incredibles", realizat de Pixar, a incasat 70,5 mil. dolari in weekendul in care a fost lansat, in 2004, fiind unul din marile succese ale Pixar.

Chuck Viane, director de distributie in cadrul Disney, a declarat ca firma este incantata de performanta, care a marcat cea mai importanta lansare din iunie (inceputul sezonului de vara, cand sunt lansate cele mai importante filme ale anului) a grupului din domeniul divertismentului, de la "Lion King", care a inregistrat incasari de 40 mil. dolari in weekendul de lansare in 1994. Viane a aratat ca Disney se asteapta ca filmul, lansat in Statele Unite, Australia si Singapore, sa inregistreze incasari de peste 100 mil. dolari pana saptamana viitoare.

Disney a platit pentru Pixar un pret considerat de unii observatori ai industriei drept prea mare pentru studioul care lanseaza in medie un film la unu sau doi ani. Tranzactia a fost anuntata in luna ianuarie si finalizata in mai, fiind vazuta drept o incercare de a impulsiona grupul din punctul de vedere al creatiei. Aceasta a reprezentat cea mai ambitioasa miscare facuta pana acum de Robert Iger, care a preluat functia de director executiv al Disney in luna octombrie, dupa retragerea lui Michael Esner anul trecut. Jessica Reif Cohen, analist in cadrul bancii Merrill Lynch, a declarat ca estimarile legate de vanzarile ce vor fi realizate pentru "Cars" in Statele Unite, de 270 mil. dolari, si pe plan global, respectiv 610 mil. dolari, sunt prea ridicate.

Alti analisti au aratat insa ca motivele de ordin comercial aflate in spatele incheierii tranzactiei dintre Disney si Pixar trec dincolo de valoarea incasarilor.

In urma achizitiei, Steve Jobs, director executiv al Apple Computer si fondator al Pixar, a devenit membru al boardului Disney si cel mai mare actionar al companiei.

Actiunile Disney au scazut cu 1,8% vinerea trecuta, dupa ce au crescut cu 20% din momentul in care Disney si-a anuntat intentia de a achizitiona Pixar in luna ianuarie si au atins cea mai ridicata valoare din ultimele 12 luni in aceasta luna, 31,03 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO