Media & Advertising

"România, să fii sănătoasă", o nouă campanie marca Ştirile Pro TV

24.10.2010, 10:42 45

Ştirile Pro TV demarează, luni, campania socială "România, săfii sănătoasă", o expertiză a sistemului sanitar din România,comparat cu sistemele din Spania şi Statele Unite ale Americii,informează postul de televiziune.

Campania va descrie, într-o manieră detaliată, problemeleîntregului sistem sanitar românesc, identificând şi arătând cauzelecare au dus la prăbuşirea lui.

"România, să fii sănătoasă" trage un semnal de alarmă în ceea cepriveşte sistemul sanitar din România. În ultimele două decenii, 17miniştri au condus Ministerul Sănătăţii, medicina teritorială afost distrusă, sute de spitale sunt îngropate în datorii, se furăla toate nivelurile, firme apropiate politicienilor sustrag baniprin intermediul unităţilor medicale, licitaţiile sunt trucate,spitalele sunt conduse de oameni numiţi pe criterii politice, fărăpregătire în management, iar pacienţii vin cu medicamente deacasă..

Un element nou pe care campania "România, să fii sănătoasă" îladuce în atenţia telespectatorilor este comparaţia cu sistemelesanitare din Spania şi SUA. Corespondenţii Ştirilor ProTV, PaulaHerlo şi Rareş Năstase, au pregătit o serie de reportaje ce vorevidenţia problemele sistemului sanitar din România dar, în acelşitimp, vor încerca să identifice cauzele acestui colaps şi să aducăsoluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

"Am hotărât să pornim această campanie în momentul în care ne-amdat seama că sistemul sanitar românesc se prăbuşeşte. Oamenii morcu zile în spitale din cauza infecţiilor, iar medicii pleacă cumiile în străinătate pentru că nu mai suportă umilinţele la caresunt supuşi, iar spitalele îşi închid secţiile din lipsă depersonal. Pacienţii sunt obligaţi să-ş cumpere şi banala aspirină,deşi legea spune că actul medical e gratuit. Vom vorbi şi despreactul medical compromis de lipsurile din spitale, dar şi despremedicii care văd în fiecare pacient o sursă de venit. Un capitolimportant îl vor ocupa managerii de spital. Cei care încheie sau auîncheiat contracte păguboase pentru spital. Vom vedea în aceastăcampanie şi care sunt "mijloacele" prin care se scurg banii dinsistemul sanitar. Vom arăta problemele, dar vom arăta şi soluţiile.Eu am fost în Spania şi am văzut cum au reformat spanioliisistemul, iar Rareş Năstase a fost în America şi ne va arăta cumsistemul de asigurări private îi favorizează pe pacienţi", adeclarat Paula Herlo.

Timp de două săptămâni, Rareş Năstase a fost în SUA, unde aadunat informaţii despre sistemul sanitar de acolo. "Am filmatspitale, cabinete medicale şi mulţi medici români plecaţi săprofeseze acolo. Diferenţele sunt uriaşe, la ei sănătatea e cuadevărat prioritate zero. Statul alocă 17% din PIB pentru acestdomeniu, dar a permis dezvoltarea sistemului în privat. Companiilede asigurări au clădit imperii, iar spitalele s-au unit încorporaţii şi şi-au eficientizat costurile. Totul este în Americaîn numele eficienţei, dar fără rabat de la calitatea actuluimedical. În schimb noi, suntem la ani lumină de tot ce înseamnăeficienţă în sănătate", povesteşte Rareş Năstase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO