Media & Advertising

Time Warner intra in afacerile din domeniul telefoniei mobile

07.04.2006, 00:00 14

Cea mai mare companie media din lume intentioneaza sa imbunatateasca oferta de servicii de care dispune, orientandu-se catre sectorul de telefonie mobila.

Dick Parsons, presedintele si CEO al Time Warner, cea mai mare companie media din lume, a facut publica intentia de se extinde pe piata telefoniei mobile, fie prin achizitionarea intregului spectru al telefoniei mobile, fie prin achizitionarea unei companii din acest sector.

Parsons a declarat pentru publicatia Financial Times ca divizia Time Warner Cable a companiei pe care o conduce se va axa pe gasirea unei modalitati prin care sa adauge serviciile de telefonie mobila sistemului triplu de care dispune si care include servicii video, de telefonie fixa si Internet. Sistemul va fi imbunatatit in urma achizitionarii operatorului de servicii media prin cablu Adelphia, in schimbul sumei de 18 mld. dolari (14,7 miliarde de euro).

"Sistemul trebuie sa contina patru piloni, nu trei. Ultimul care urmeaza a fi adaugat este telefonia mobila", spune Parsons.

Time Warner Cable, cel de-al doilea operator de servicii prin cablu din SUA, se afla in momentul de fata in plin proces de dezvoltare, in conditiile in care se mareste numarul de abonati si, implicit, creste profitul. Din ce in ce mai multi clienti sunt atrasi de pachetul pe care Time Warner Cable il ofera. Cu toate acestea, investitorii isi manifesta ingrijorarea fata de posibilul razboi al preturilor care ar putea exista intre diferitii operatori de telecomunicatii. Reticentele investitorilor au un efect negativ, generand o scadere a valorii de piata a acestui sector.

Time Warner ofera servicii de telefonie mobila, printr-un parteneriat cu Sprint, operator de telefonie mobila. Cu toate acestea, Dick Parsons isi manifesta interesul in dobandirea unui rol mai important pe aceasta piata, parteneriatul actual cu Sprint fiind doar inceputul: "Parteneriatul cu Sprint este, fara indoiala, foarte important si un mod foarte bun de a participa activ pe piata telefoniei mobile si de a invata cat mai multe despre aceasta."

Oportunitatile de achizitionare sunt, totusi, destul de limitate pe piata telefoniei mobile din SUA, intrucat aceasta piata este dominata de jucatori foarte importanti, printre care se numara companiile AT&T si Verizon. Acestia intentioneaza sa integreze serviciile de telefonie mobila liniilor de telefonie fixa si serviciilor video si de Internet.

Au fost lansate speculatii conform carora compania T-Mobile SUA este disponibila pentru vanzare, desi reprezentantii firmei-mama din Germania au infirmat aceste zvonuri.

Finalizarea tranzactiei cu Adelphia, pe care Time Warner a achizitionat-o alaturi de compania Comcast, va avea ca efect vanzarea a 16% din actiunile Time Warner.

Actiunile diviziei Time Warner Cable ar putea fi utilizate pentru realizarea altor achizitii, atat in sectorul serviciilor prin cablu, cat si in sectorul telefoniei mobile.

Valoarea actiunilor companiei Time Warner a scazut, in conditiile in care, in ultima perioada au existat conflicte la nivelul conducerii.

Astfel, Carl Ichan, unul dintre actionari, planuia inlaturarea lui Parsons de la conducerea companiei si preluarea controlului acesteia. ana.raduta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO