Media & Advertising

Un brand se construieste cu un nume nou si o idee veche

16.12.2005, 10:44 11

Ultimele tendinte in marketing la nivel de brand si nume iau in calcul diversificarea. Secretul succesului este acela al artei imprumutarii unei idei geniale si transformarea ei in ceva practic, adaptat in detaliu la nevoile reale ale consumatorilor.

Daca vrei sa fii creativ, nu trebuie sa astepti sa ai o idee geniala, originala, salvatoare. Trebuie sa fii bine documentat, sa stii ce au facut altii inaintea ta si sa adaptezi unele dintre cele mai eficiente idei deja existente, pentru a optimiza la maximum produsul pe care te pregatesti sa-l lan-sezi pe piata. Acestea ar fi principalele idei prezentate de Steve Rivkin in cadrul conferintei anuale a IAA (International Advertising Association), care a avut ca tema "The Making of a Name".

Pentru succesul unui brand, esentiala este alegerea numelui potrivit. Daca esti pe cale sa-ti deschizi o firma de consultanta de brand si nume, exista cateva criterii care trebuie respectate intocmai. Mai intai, trebuie sa te asiguri ca esti convins de importanta pe care un nume o are pentru dezvoltarea si succesul unui produs. Apoi trebuie sa stii ca principala ta datorie este aceea de a-i ghida pe oameni "pentru ca acestia sa ia cele mai bune decizii", spune Rivkin.

"Daca nu crezi in aceste lucruri si daca tratezi totul ca si cand ar fi vorba despre o afacere oarecare, daca vrei sa faci in acelasi timp si design, de exemplu, nu cred ca vei reusi. Alegerea numelui este cea mai importanta decizie pe care un marketer trebuie sa o ia. Mai departe, trebuie sa te asociezi cu alti oameni care au background-uri vaste in domenii ca limba romana, drept, pshihologia consumatorului, atitudine fata de nume, strategie, planificare, pozitionare si diferentiere si, in final, ai nevoie si de cei din domenii precum relatiile publice sau publicitate, sarcina lor fiind aceea de a comunica si explica pietei numele pe care tu ai ales sa-l folosesti. E bine sa aduni toate aceste discipline la un loc inainte de a crea numele respectiv", a explicat Rivkin.

Cea mai importanta tendinta in alegerea numelui este in prezent divizarea, adica acea capacitate de a imparti produsul in unitati din ce in ce mai mici, mai variate, mai accesibile.

Cand vine vorba de inovatie, Rivkin este de parere ca "ceea ce este nou astazi va fi vechi dupa o perioada din ce in ce mai scurta de timp". Solutia pentru a fi intotdeauna in pas cu nevoile pietei prin oferta pe care o faci este aceea de urma pas cu pas urmatoarele etape: aduna, imprumuta si adapteaza. Aceste etape sunt metode de a adapta o idee deja existenta la cerintele actuale ale pietei. Dupa ce te opresti asupra unei idei, trebuie sa alegi elementele pe care le vei inlocui, ce combini si cum, ce amplifici sau ce reduci.

Unul dintre cei mai importanti pasi pentru succesul unei afaceri ramane acela de a renunta, atunci cand este cazul, la elementele care nu aduc profit companiei, fie ca este vorba de un angajat, de o intreaga echipa, de o strategie sau chiar de un client.

Brandurile autohtone trebuie consolidate. Aceasta ar fi concluzia la care a ajuns Steve Rivkin dupa prima sa vizita in Romania.

"Cred ca este o perioada foarte interesanta din punct de vedere economic, care nu se intampla decat o data si dureaza cateva decenii. Peste 20, 30 de ani, lucrurile in Romania vor fi foarte diferite fata de ceea ce se intampla acum. Consumatorii vor fi mult mai sofisticati, multe branduri internationale vor fi aici, va fi o competitie mult mai mare", a declarat Rivkin.

Specialistul american sustine ca mai intai produsele romanesti trebuie sa se ridice la cele mai inalte standarde, iar consumatorii sa fie multumiti, si abia apoi brandurile romanesti pot deveni globale.

"Mai intai trebuie consolidata foarte bine piata autohtona, care este cea mai importanta pentru un produs, si abia apoi intervine extinderea internationala. Pentru ca altfel nu vad care ar fi farmecul unei situatii in care mierea unui producator roman ar iesi afara si s-ar numi Kraft Honey", a conchis specialistul american.

Steve Rivkin este, alaturi de Jack Trout, coautorul unor lucrari ca "The New Positioning" ("Noua pozitionare"), "The Power of Simplicity" ("Puterea simplitatii") si "Differentiate or Die" si se afla la originea conceptului de pozitionare. In 2002, a publicat cartea "IdeaWise", un ghid despre perceptia, utilizarea si adaptarea ideilor inovatoare, iar anul trecut a publicat "The Making of a Name".

In 1989 a fondat compania de marketing si consultanta Rivkin & Associates, la serviciile careia au apelat nume ca Alliant Energy, Alstom Power, Find/ SVP Inc., Kraft Foods, Monsanto, Olin Corp., PG&E Corp., Premio Foods si Tiffany & Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO