Mediafax.biz Exclusiv

9.800 de camioane şi 400.000 de maşini şi-au schimbat anvelopele în semestrul unu al acestui an

Autor: Bogdan Alecu

31.07.2011, 19:14 200

"În România piaţa anvelopelor pentrucamioane a crescut cu aproximativ 32% în semestrul întâi al acestuian, la aproximativ 175.000 de unităţi, această creştere având labază revigorarea activităţilor de transport de mărfuri din acestan", a declarat Alina Ghica, directorul de marketing al MichelinRomânia şi Balcani.

Alături de piaţa anvelopelor pentrucamioane a crescut în primele şase luni şi cea pentru autoturisme,camionete şi SUV-uri cu aproape 18% faţă de perioada similară aanului trecut, la aproape 1,6 milioane de unităţi.

"În România, comparativ cu alte ţăridin regiune, ponderea anvelopelor premium din total piaţă a crescutconsiderabil, acest segment reprezentând în momentul de faţăaproape jumătate din totalul pieţei", potrivit oficialilorMichelin. Astfel, luând în calcul vânzările, cel puţin 400.000 deautoturisme şi-au montat cauciucuri noi, la nivel naţional numărulacestora reprezentând aproape 10% din parcul auto românesc, precumşi aproape 9.800 de TIR-uri formate din cap tractor plussemiremorcă.

Potrivit estimărilor ZF piaţaanvelopelor pentru autoturisme a urcat în acest an la aproape 115mil. euro şi la circa 83 mil. euro pentru camioane. În România suntproduse anvelope de către Michelin la Floreşti, în Prahova, dePirelli la Slatina şi de Continental la Timişoara, aceştia fiind şiprincipalii jucători de pe piaţă.

La nivel regional, în România plusţările din Balcani, Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia-Herţegovina,Macedonia, Muntenegru şi Serbia piaţa de anvelope pentru camioane acrescut în primul semestru al acestui an cu 25%, la 360.000 deunităţi, din care România reprezintă aproape jumătate, în timp ceanvelopele pentru turisme şi utiliare a avansat cu 14%, la 4 milunităţi, din care piaţa locală deţine 40%.

Numărul firmelor de transport de pepiaţa locală a crescut cu aproape 30% în primele şase luni aleacestui an, faţă de anul anterior, la un total de peste 32.800,potrivit Autorităţii Rutiere Române. Mai mult, în acelaşi intervalnumărul camioanelor de transport a crescut de la 100.700 în 2010 laaproape 114.300 conform ARR. Aceasta este prima creştere raportatăde ARR în ultimii trei ani şi totodată cea mai puternică din ultimaperioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24