Mediafax.biz Exclusiv

A&D Pharma, cel mai mare grup de medicamente: Vrem să creştem în 2012, dar va fi greu să depăşim 10%

A&D Pharma, cel mai mare grup de medicamente: Vrem să creştem în 2012, dar va fi greu să depăşim 10%

Autor: Ioana David

18.12.2011, 18:39 262

"Anul care vine va fi dificil din perspectiva faptului că presiunea creşte din ce în ce mai mult în piaţa farma, în special pentru farmacii.De aceea la nivel de grup ne propunem să creştem, însă va fi dicil să avem o creştere care să depăşească single digit (adică estimează o creştere de sub 10% - n.red.)", a spus Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

Acestea sunt primele estimări pe care Popescu le face după o perioadă de mai mulţi ani în care compania nu a oferit astfel de date, din cauza restricţiilor pe care le avea de la bursa din Londra, acolo unde era listată.

În luna martie a acestui an, A&D Pharma, grup fondat de oamenii de afaceri Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, s-a delistat de pe bursa din Londra, unde se listase în toamna anului 2006.

Odată cu delistarea, fondatorii şi-au majorat deţinerile la circa 97% din companie.

La acel moment, majoritarii A&D Pharma au făcut o ofertă acţionarilor minoritari pentru răscumpărarea de titluri oferind un preţ de 4,5 euro pentru un GDR (instrument care avea în spate 6 acţiuni). Grupul a plătit 44 mil. euro pentru a răscumpăra acţiuni, astfel că fondatorii au ajuns la 97% din companie de la aproximativ 61% anterior delistării.

Achiziţia a fost finanţată dintr-un credit contractat de grup şi anunţat la începutul acestui an, de 150 mil. euro de la un consorţiu condus de Erste, BCR şi UniCredit Ţiriac Bank.

Continuă achiziţiile de farmacii

Grupul include distribuitorul Mediplus, reţeaua de farmacii Sensiblu, o divizie de marketing & sales (care promovează branduri ale companiilor ce nu au reprezentanţă în România sau care au dorit să-şi externalizeze acest serviciu) şi clinicile Anima.

Distribuitorul de medicamente Mediplus şi reţeaua de farmacii Sensiblu au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 788 mil. euro în 2010, în creştere cu 20% faţă de 2009.

"Ne uităm la oportunităţi de achiziţii, dar şi de investiţii greenfield pentru Sensiblu. În cazul Mediplus, ne focalizăm pe eficientizarea operaţiunilor, inclusiv mutarea unor depozite şi mărirea capacităţii acestora şi pe implementarea unor standarde de bună practică pe baza cărora sperăm să ne creştem cota de piaţă", a spus Robert Popescu.

În vârstă de 46 de ani, Robert Popescu a fost numit CEO al A&D Pharma în august 2008.

El spune că în retail există o presiune tot mai mare din cauza reglementărilor care au avut un impact advers, ca de exemplu retragerea oncologiei injectabile din farmacii (medicamente care se vând acum prin intermediul spitalelor).

Cu toate acestea, Sensiblu, braţul de retail al grupului, a continuat să se extindă ajungând la peste 300 de farmacii. La începutul anului, reţeaua număra 240 de unităţi, iar pe parcursul anului a cumpărat reţeaua Farma Planet, ce avea 24 de unităţi.

În ceea ce priveşte divizia de sales & marketing, Popescu spune că are în vedere dezvoltarea operaţiunilor. Această divizie este considerată motorul dezvoltării grupului în zona Europei Centrale şi de Est, în prezent având activităţi şi în Bulgaria, Cehia, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ungaria.

300 de noi angajaţi

"Anul viitor va fi introdusă şi aplicată taxa clawback pentru producători, măsură ce va avea impact pe tot lanţul de distribuţie şi va impacta inclusiv activitatea farmaciilor", a mai spus Popescu. Mediplus şi Sensiblu aveau anul trecut aproape 3.000 de angajaţi, conform calculelor ZF, iar potrivit informaţ iilor oferite, numărul a crescut cu peste 300 de persoane, în special ca urmare a extinderii Sensiblu.

Pe lângă delistare, un alt eveniment major în cadrul companiei s-a petrecut în vară, când Ludovic Robert, unul dintre cei patru fondatori ai A&D Pharma, a renunţat la poziţia pe care o ocupa în boardul companiei.

Mişcarea poate fi considerată surprinză toare având în vedere că în cei 17 ani ai companiei acţionarii au fost mereu uniţi.

Piaţa de medicamente se ridică anual la peste 2,2 mld. euro. Pe segmentul de distribuţie Mediplus concurează cu Farmexpert, Farmexim, Fildas, Polisano şi alţii. Alte reţele extinse de farmacii sunt Catena, Dona, Help Net, Centrofarm şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24