Mediafax.biz Exclusiv

Acţiunile Petrom au crescut cu 26% de la începutul anului, iar analiştii spun că statul ar putea relua oferta de vânzare a 9,84% din companie

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

09.02.2012, 19:51 219

Acţiunile Petrom au ajuns ieri la 0,367 lei/acţiune, apropiindu-se de preţul minim cerut de stat în oferta de anul trecut, de 0,37 lei/acţiune, după ce au crescut cu 26% de la începutul anului. Achiziţiile investitorilor străini au contribuit şi ele la această evoluţie, care s-a suprapus peste creşterea preţului ţiţeiului pe plan internaţional.

Petrom ar putea raporta un profit record pentru 2011 în ciuda amenzii primite de la Consiliul Concurenţei şi analiştii estimează că dividendele distribuite vor aduce un randament de peste 6% raportat la preţul acţiunii.

"Sunt doi factori principali care conduc la aprecierea acţiunilor Petrom: creşterea preţului la petrol şi speculaţiile investitorilor, în condiţiile în care România are şanse să-şi reia stabilitatea fiscală, iar ratingul de ţară să fie îmbunătăţit. Petrom este principala acţiune din România. Cred că acţiunile sunt cumpărate atât de investitori locali, cât şi străini", a declarat Tamasz Pletser, analist pe sectorul de petrol şi gaze la ING.

Ovidiu Fer, analistul firmei cehe de brokeraj Wood, crede că acţiunile Petrom sunt printre cele mai ieftine din regiune pe segmentul petrolier, dar că lichiditatea este prea mică în acest moment ca să fie străini la cumpărare, aceştia preferând să ia expunere pe Petrom prin intermediul OMV.

"Creşterile au fost susţinute şi de raliul de pe bursa de la Bucureşti, în condiţiile în care are argumente fundamentale. Aprecierea acţiunilor a mai fost susţinută de aşteptările de dividend şi de faptul că au descoperit gaze în Marea Neagră, fapt ce ar trebui să dea un imbold pe reglementator să dereglementeze piaţa gazelor. Acţiunile au crescut mult după ştirea conform căreia Gazprom ar fi interesat să preia pachetul de control de la OMV, însă nu prea cred că se va întâmpla acest lucru", a precizat Fer.

Ziarul Bursa a scris miercuri că Gazprom ar fi interesat să preia pachetul majoritar deţinut de OMV la Petrom, citând un reprezentant al Casei de Comerţ Româno-Ruse. Publicaţia rusească Komersant scrie însă că reprezentanţii Gazprom au declarat că nu au niciun fel de negocieri pentru preluarea Petrom, iar majoritatea analiştilor contactaţi de Komersant resping această ipoteză.

Austriecii de la OMV nu au dat până acum niciun semn că ar vrea să iasă de pe piaţă. În schimb, creşterea preţului acţiunilor şi interesul în creştere al investitorilor ar putea determina statul să reia vânzarea pachetului de 9,84% din acţiuni. În iulie 2011, statul nu a reuşit să găsească cumpărători pentru acest pachet de acţiuni, cerând un preţ minim de 0,37 lei/acţiune. La începutul lui august, după finalizarea ofertei, acţiunile Petrom au scăzut puternic pe fondul scăderilor internaţionale, atingând un minim de 0,275 lei/acţiune în octombrie. Revenirea s-a produs abia în ultima lună, când acţiunile SNP au crescut cu peste 25%, apropiindu-se de preţul minim din ofertă.

Analiştii consideră că în acest context, statul ar putea relua oferta, dar că va trebui să ofere un discount de 10-15% faţă de preţul de pe bursă pentru a vinde acţiunile. Guvernul trebuie să decidă mai întâi dacă va merge mai departe cu ruşii de la Renaissance, cei care au inter me diat oferta de anul trecut, sau dacă vor selecta alt intermediar, ceea ce ar întârzia oferta.

"Contractul încheiat de stat cu Renaissance pentru intermedierea vânzării pachetului de la Petrom expiră abia la sfârşitul lunii aprilie. Până se alege un alt intermediar preţul acţiunilor în piaţă poate să fie altul. De obicei înainte de alegeri statul mai scoate un pachet la vânzare cu discount de 10-15% către investitorii de retail ca să câştige şi ei ceva şi să le dea un imbold să-i voteze.

Oricum, important este să se facă oferta anul acesta pentru că urmează alegeri şi dacă se schimbă puterea, nu ştiu ce privatizări or să se mai facă după. Dacă se face o ofertă la Petrom, eu zic că tot pe aici pe la 0,34 - 0,35 lei/acţiune ar trebui să se facă, să se ofere un discount", spune Ovidiu Fer.

Statul ar avea şanse să obţină preţul pe care l-a cerut anul trecut, de 0,37 lei/acţiune, dacă acţiunile Petrom continuă creşterea şi se vor apropia de maximul de 0,45 lei/acţiune atins în aprilie 2011. Acest lucru nu este imposibil, având în vedere că majoritatea analiştilor au o ţinte de preţ pornind de la 0,42 lei până la 0,47 lei pentru acţiunile SNP.

Pentru ca preţul să ajungă la acest nivel, ar trebui ca Petrom să confirme aşteptările şi să raporteze un profit record, de cel puţin 3,6 mld. lei (850 mil. euro), cât estimează analiştii Raiffeisen, în creştere cu 63% faţă de anul precedent. Raiffeisen mai prognozează că Petrom ar putea distribui dividende în valoare de 1,65 mld. lei, adică un dividend brut de 0,0292 lei/acţiune, care reprezintă aproape 8% din preţul actual al acţiunilor şi ar aduce un randament net de 6,7%.

Analiştii Erste Bank Ð BCR mizează pe un randament al dividendului de peste 6% la Petrom, luând în calcul provizionul de 120 mil. euro constituit la finalul anului trecut pentru amenda primită de la Consiliul Concurenţei. Ei mai spun că acţiunile Petrom sunt susţinute şi de perspectivele bune pe termen lung.

"La baza interesului crescut pentru acţiunile Petrom stau cel puţin trei factori:

Prin prisma rezervelor sale de ţitei, compania este un «vehicul»> care asigură protecţia portofoliilor investitorilor în condiţiile în care preţul ţiţeiului urmează un trend ascendent din diferite motive (incertitudini în politica internaţională). Apoi,

punerea în funcţiune a centralei de la Brazi va poziţiona compania ca unul dintre cei mai importanţi furnizori de electricitate la nivel naţional, cu o cotă de piaţă de circa 10% începând cu 2013. Practic, integrarea (parţială, pentru circa 20% din producţia de gaze naturale) pe verticală pe segmentul de gaze, împreună cu aşteptarile privind un trend crescător al preţului petrolului crează premisele fundamentale ale unor rezultate financiare bune pentru 2012 şi 2013", a explicat Raluca Ungureanu, analist la BCR.

Care sunt calculele din jurul ofertei Petrom

Creşterea preţului acţiunilor Petrom pe bursă ar putea determina statul să scoată din nou la vânzare pachetul de 9,84% din acţiuni. În iulie 2011, Guvernul a cerut un preţ minim de 0,37 lei/acţiune, adică 485 mil. euro, pentru vânzarea pachetului, însă investitorii nu s-au închesuit să cumpere, considerând că discountul era prea mic. După închiderea ofertei, preţul s-a prăbuşit sub 0,3 lei, iar preşedintele Băsescu a declarat într-o întâlnire cu şeful OMV, Gerhard Roiss, că "începe să ne pară rău că nu am vândut la 0,33 lei", acesta fiind nivelul de preţ propus de intermediar pe baza ofertelor primite de la investitori.

Reluarea ofertei de vânzare a pachetului de acţiuni Petrom nu este însă deloc simplă. Guvernul trebuie să decidă dacă va merge tot cu ruşii de la Renaissance Capital (şi partenerii lor: EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital) sau va face o nouă licitaţie pentru a selecta un nou intermediar. Contractul cu Renaissance expiră în aprilie.

Dacă va merge înainte cu ruşii, statul ar vinde acţiunile mai repede, deoarece ar fi suficient să se actualizeze prospectul şi să se lanseze din nou oferta. Ruşii au fost însă contestaţi după eşecul de anul trecut. Dacă va rezilia contractul cu Renaissance şi va face o nouă licitaţie, este greu de crezut că oferta va mai putea fi lansată în acest an, deoarece ar fi nevoie de un nou prospect. O soluţie de compromis ar fi ca Renaissance să mai coopteze în consorţiu cel puţin o bancă internaţională (Morgan Stanley, Goldman Sachs), ceea ce ar creşte şansele ca oferta să fie vândută integral, potrivit unor specialişti din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO