Mediafax.biz Exclusiv

Adrian Porumboiu: Am peste 2.000 de vaci care asigură materia primă pentru fabrica de lapte Ilvas din judeţul Vaslui

Adrian Porumboiu: Am peste 2.000 de vaci care asigură materia primă pentru fabrica de lapte Ilvas din judeţul Vaslui

Autor: Gabriel Razi

21.02.2011, 19:27 278

"Producem lunar 400.000 de litri de lapte.Vindem către Ilvas, o altă societate din cadrul grupului", spuneAlexandru Surdu, director comercial al AgrocomplexBârlad.

Compania a avut în 2009 afaceri de aproapezece milioane de euro şi a înregistrat un profit de 950.000 deeuro, având 275 de angajaţi, conform celor mai recente datepublicate pe siteul MinisteruluiFinanţelor.

Adrian Porumboiu, preşedintele grupuluiRacova, spune că este unul dintre cei mai mari proprietari debovine din România cu toate că nu figurează în lista întocmită deAgenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) lacererea Ziarului Financiar.

"La Agrocomplex Bârlad avem 1.157 de bovine şi930 de capete la Comcereal", spunePorumboiu.

Conform informaţiilor furnizate de AdrianPorumboiu, companiile sale ar trebui să se claseze pe locul opt,respectiv 14 în topul marilor proprietari de bovine din România.Dacă numărul de animale de la Comcereal şi Agrocomplex ar ficumulate, Adrian Porumboiu ar fi al patrulea mare proprietar debovine din România.

APIA a întocmit topul marilor proprietari debovine din România pe baza subvenţiilor acordate anul trecut pentrufiecare animal deţinut de fermierii cu mai mult de trei bovine, iarlimita de intrare în clasament a fost de 850 de vaci cu o vârstă depeste şase luni la 31 ianuarie 2008.

"Lista conţine beneficiarii subvenţiilorpentru bovine la 31 ianuarie 2008. Domnul Porumboiu probabil areacest număr de animale începând cu 2010", spune Gina Mihelis, şefserviciu Relaţii Publice şi Comunicare al APIA, întrebată de ZF cumse explică lipsa din top a firmelor lui Porumboiu. De celalaltăparte reprezentantul fermei Agrocomplex Bârlad spune că acum treiani erau în fermă peste 900 de capete de bovine, însă nu ştie exactcâte dintre acestea au primit subvenţii de laAPIA.

"În 2008 la Agrocomplex erau 939 de capete debovine, iar în 2009 au fost 1.102 capete", precizează AlexandruSurdu. Fermele controlate de omul de afaceri vasluian suntprincipalul furnizor de materie primă al producătorului Ilvas. "Neaprovizionăm de la Agrocomplex Bârlad şi Comcereal, dar aducem şidin import cam jumătate din cantitatea furnizată de Comcereal. Dela Comcereal luăm în fiecare lună aproximativ 300.000 de litri delapte", spune Florentina Chiran, director comercial alIlvas.

Ilvas, cea mai mare fabrică de produse lactatedin judeţul Vaslui, comercializează produsele atât în reţeaua demagazine proprii, cât şi în marile magazine din zona Moldovei,precum Carrefour, Metro Cash & Carry, Selgros şi Kaufland,potrivit datelor companiei.

Ilvas, fabrică de lapte a grupului condus dePorumboiu, a avut afaceri de 5,5 milioane de euro în 2009 şi unprofit brut sub 100.000 de euro, având 161 de angajaţi, conform MF.Reprezentanţii companiei nu au comunicat rezultatele financiare pe2010.

Cu un efectiv de peste 2.000 de vaci,Porumboiu ar urma să fie singurul mare proprietar de bovine dinRomânia care exploatează animalele pentru lapte, după ce AlbalactAlba Iulia, al patrulea producător de lactate din România în 2009,îşi va vinde ferma de vaci către o companie olandeză. Tranzacţ iaurmează să aibă loc pentru aproape cinci milioane de euro.Investitorii olandezi intenţionează să dubleze capacitatea fermeişi să furnizeze în continuare materie primă pentru Albalact. FermaAlbalact din judeţul Hunedoara are acum peste 800 de capete debovine şi produce zilnic 15.000 de litri de lapte, aproximativ 6%din cantitatea totală procesată decompanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO